A megemlékezést Aradszki András országgyűlési képviselő beszéde nyitotta meg. Az államtitkár Mindszenty bíboros 1956. november elsején Tildy Zoltánnak mondott szavait idézte, miszerint a bolsevistáknak nem szabad hinni. Mint hozzátette: a bíboros szavainak igazsága 56 óta folyamatosan beigazolódik. Jóérzésű magyar ember soha többé nem bízhatja rájuk az ország kormányrúdját – hangsúlyozta Aradszki András, hozzátéve: a kényszer most újra itt kopogtat az ajtónkon, csak most nem Moszkva, hanem Brüsszel felől érkezik; most nem egy internacionalista pártfőtitkár akarja diktálni a jövőnket, hanem egy kozmopolita milliárdos.

T. Mészáros András polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy magyarként az ünnepségeinken meg kellene találnunk a közös hangot. Utalt arra, hogy a megemlékezésen a helyi baloldali politikusok nem vettek részt, mivel ők külön kívántak koszorúzni, a városi rendezvényt követően.

56 forradalmára emlékezett Érd
 

 

Az ünnepség műsorral folytatódott. Keresztes Ildikó az alkalomhoz illő dalokat énekelt, Őze Áron színművész pedig Örkény István 1956-os naplójegyzeteiből olvasott fel, a Harmónia Vegyes Kar pedig Bárdos Lajos: Zászló-dal című művét adta elő. A megemlékezés koszorúzással zárult az 56-os emlékműnél.

Délután a művelődési központban az Érdi Kamarazenekar adott ünnepi koncertet Kodály Zoltán műveiből, a törökbálinti Cantabile Vegyeskar közreműködésével.