Két célja volt a város által támogatott rendezvénynek: az adománygyűjtés, valamint nevelőszülők toborzása. A Fészek egyesület ugyanis nemcsak a krízishelyzetbe került gyerekeknek – és gyakran édesanyjuknak – nyújt segítséget 14 férőhelyes érdi átmeneti otthonában, hanem országos nevelőszülői hálózatot is műkötet. Nekik köszönhetően mintegy 107 nevelőszülői családban több mint 400 gyermek talált otthonra és szeretetre.

A Karolina utcai átmeneti gyermekotthon mellett – ami 2003 óta működik ezen a helyszínen – az Alsó utcában is van egy épületük, ahol hat fiatal él. Ők már betöltötték 18. évüket, korábban nevelőszülőknél laktak, és most az egyesület segíti őket az életkezdésben.

A jótékonysági futás bevételét az intézmény tavaly az átmeneti gyermekotthon konyhájának felújítására fordította, és ez idén sem lesz másképp, szeretnék ugyanis modernizálni a bútorzatot és a vízhálózatot – tudtuk meg Kisnémet Dávidné otthonvezetőtől.

A főtéren szervezett jótékonysági futásra 240-en neveztek, és nemcsak Érdről, hanem az ország számos pontjáról érkeztek támogatók. Az adománygyűjtő ládában összesen 346 020 forint gyűlt össze – nevezési díj ugyanis nem volt, ki-ki annyival járult hozzá, amennyivel szeretett volna.

A résztvevők választhattak a 10, 7 és fél, 5, 2 és fél, vagy akár 1 kilométeres táv között, ráadásul nem volt kötelező futni. A gyerekeket légvárak, kézműves foglalkozások, sport- és táncbemutatók várták. A bemelegítésről Bartos Dávid többszörös Ironman, triatlonista, valamint Zólyomi-Zsirkai Noémi edző és kislánya, Panka gondoskodott.  

A rendezvény visszatérő vendége Szekeres Adrienn énekesnő, aki többször futott már a Fészek egyesületért, és átmeneti otthonukba is ellátogatott korábban. Mint fogalmazott: az élet sok területen van szükség a civil támogatásra, összefogásra, ő pedig azokat részesíti előnyben, amelyek a családokhoz, a gyerekekhez kapcsolódnak. Bár most nem énekelt, hanem futott, rajongóinak így is nagy öröm volt a találkozás.

A Fészekért gyűjtöttek a jótékonykodó futók