Szerdán átadták az Érdi Járásbíróság ideiglenes épületét a Felső u. 43. szám alatt. Az ingatlan csak nevében ideiglenes, mindenben megfelel a XXI. század követelményeinek. A földszinten ügyfélközpont működik, két munkaállomással, és hétfőnként ügyfélsegítő is várja a lakosságot. A második emeleten kapott helyet a bírósági dolgozói szint, a harmadikon pedig a tárgyalótermek.

A Szabadság téren hamarosan elkezdődik az Érdi Járásbíróság és Járási Ügyészség új épületének felhúzása. Mint Borbély Attila, az Országos Bírósági Hivatal szakmai projektvezetője elmondta, az új épület 3571 négyzetméteres lesz, ebből 2940 négyzetméter a bíróság területe. A földszinten kilenc tárgyalótermet alakítanak ki, valamint egy ügyfélközpontot, az egri és a szigetszentmiklósi mintájára. Az emeleten a bírói dolgozószobák, és az elnökség kap helyet. Érdi Járásbíróságon 16-18 bíró ítélkezik majd, a dolgozók összlétszáma hatvan felett lesz.

Az érdiek nagyon régóta vártak arra, hogy a városban bíróság nyíljon – eddig ugyanis Budaörshöz tartoztak.  Ahogy T. Mészáros András polgármester fogalmazott az ünnepségen: a város vezetésének legalább harminc éves terve, szándéka volt, hogy bíróság létesüljön Érden.

Átadták a járásbíróság ideiglenes épületét
Fotón Handó Tünde és Liziczay Sándor az egyik tárgyalóterem
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az ünnepségen azt hangsúlyozta: fontos biztosítani a méltó, az igazságszolgáltatás tekintélyét is szolgáló, az ügyfeleket megfelelőképp fogadó épületeket, tereket.  Ma közel kétszáz épület van bíróság gondozásában, az országgyűlés és a kormány támogatásának köszönhetően nincs olyan, amelyben az elmúlt években ne lett volna valamilyen fejlesztés, sőt, új bíróságokat is létrehoztak.

Az Érdi Járásbíróság január 1-jével kezdte el működését az ideiglenes épületben. Jelenleg tízen dolgoznak itt, három bíró, és hét alkalmazott. Polgári és büntetőügyek is érkeztek már a járásbíróságra, amely több ügyben is eljárt már, egyebek közt ittas járművezetéssel kapcsolatban. Három nyomozási bírói ülésre is sor került: egy alkalommal bűnügyi felügyeletet rendeltek el, a másik két esetben letartóztatást, unokázós csalásos ügyekben – tudtuk meg Liziczay Sándortól, az Érdi Járásbíróság megbízott elnökétől.

A Járási Ügyészség is elkezdte már működését Érden a rendőrség régi épületében, a Felső u. 4-6. szám alatt.