A defibrillátorokat szerdán adták át az Érdi Battyhány Sportiskolai Általános Iskolának és az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának az ifjúsági önkormányzat tagjai. Azért erre a két intézményre esett a fiatalok választása, mert a sportiskolai, illetve rendészeti képzésben résztvevő diákok fokozott fizikai terhelésnek vannak kitéve. A Batthyány iskola ráadásul sok sportversenyt is rendez, számos versenyzővel, nézővel, a Kós iskola pedig az egyik legnépesebb oktatási intézménye Érdnek, nappali és esti tagozatokkal.

Az ajándékozásnak egy szomorú előzménye is akad. Tavaly hirtelen szívhalál következtében életét vesztette Tóth Sándor alezredes, a Kós iskola rendészeti szakos diákjainak tanára. Ezért is döntött az ifjúsági önkormányzat a félautomata defibrillátorok adományozása mellett.

Ezeket az eszközöket a laikusok is használhatják, a gép ugyanis minden utasítást megad kezelőjének. A fiatalok egyelőre csak két intézménynek ajándékoztak újraélesztő készüléket, de remélik, hogy utódaik folytatják ezt az akciót. A jelenlegi csapat ugyanis szeptember végén leköszön, ekkor új diákpolgármestert és -képviselőket választanak az érdi középiskolások.