Negyvenedik alkalommal rendezett tudománytörténeti konferenciát az érdi Magyar Földrajzi Múzeum Terra Incognita – Fehér foltok a tudománytörténet műhelyeiből címmel.

A rendezvényt 1984-ben a múzeumalapító Balázs Dénes kezdeményezte, célja – mint Kubassek János igazgató fogalmazott –, hogy új kutatási eredmények bemutatásának teremtsenek fórumot. Mint a múzeumigazgató elmondta, az országos jelentőségű rendezvényre Debrecentől Szombathelyig, Budapesttől Szegedig számtalan helyről érkeznek érdeklődők, illetve résztvevők, akik komoly kutatási eredményekkel járulnak hozzá e szakterület teljesebbé tételéhez.

A csütörtöki, egész napos konferencián tizenöt előadásra, valamint egy filmbemutatóra került sor: a közönség Nóvé Béla Patria Nostra – 56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban című dokumentumfilmjét láthatták. Az előadások közt voltak Érd múltjával foglalkozók – Lehoczki Zsuzsanna történész, a múzeum munkatársa az 1829-31 közötti járványos megbetegedésekről, Stencinger Norbert hadtörténész pedig Füstös Antal érdi egyházi szolgálatáról beszélt. Emellett a közönség bepillantást nyerhetett magyar és külföldi természetkutatók életébe, munkásságába (Göran Wahlenberg, Rónai András, Doleschall Lajos, Witti Xavér Ferenc, Czetz János, Újpétery Elemér, Kitaibel Pál, Dáni Béla), és megismerkedhetett régi térképművekkel is.

Fehér foltok a tudománytörténet műhelyeiből

Szabó József, dr. Kubassek János, Gábris Gyula professzor, T. Mészáros András

 

Ezen a napon került sor – hagyományosan – a Magyar Földrajzi Társaság és Érd városa által alapított Teleki Sámuel-érem átadására is. E kitüntetést azok nyerhetik el, akik jelentős mértékben gyarapították a földrajz és a társtudományok ismereteit. A díjat Gábris Gyula professor emeritus, a társaság elnöke és T. Mészáros András, Érd polgármestere adták át Szabó József professor emeritusnak, aki több mint fél évszázada végez intenzív tudománytörténeti kutatásokat a földrajz tudománytörténete tárgykörében.