A lakók az önkormányzat segítségét kérték a szeméthegyek felszámolása érdekében. Mint a területtel szomszédos ház egyik lakója tudósítónknak elmondta, a szóban forgó ingatlan egy része az ő tulajdonuk, korábban több konténernyi szemetet szállíttattak el saját költségen, most viszont az önkormányzathoz fordultak segítségért. A polgármester, illetve az illetékes hatóságok képviselői szerda délelőtt bejárták a területet, egyeztettek a tulajdonosokkal, melyek egyike a MÁV, és azt javasolták: kerítsék le a területet, hogy megakadályozzák a további szennyezést.

„Most az Érd és Térsége Hulladékkezelő segítségével felszámoljuk a lerakott hulladékot, de ezt követően a tulajdonosok felelőssége lesz a terület tisztán tartása. Kerítéssel meg lehet akadályozni azt, hogy a sínek, illetve a házak közti részre továbbra is behordják a szemetet” – jegyezte meg szerdai sajtótájékoztatóján a polgármester.

Érden kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy megszüntessék a környezetszennyezést: 0-24 órában bejelenthető, ha valaki illegális hulladéklerakást tapasztal, az alábbi elérhetőségeken: 30/2000-890, 30/621-2596, lumabt@t-online.hu.

A szennyezők lefülelésében segít, ha a szemtanúk azonnal telefonálnak, és rögzítik – vagy lefotózzák – a szennyező autójának rendszámát. Rendszeresek a várostakarító akciók is: tavasszal és ősszel önkéntesek segítségével tisztítják meg a zöldterületeket az illegálisan lerakott hulladéktól.

T. Mészáros András elmondta még: a bejárás során felfigyeltek arra, hogy a Kócsag utca környékén egyes ingatlanokon bejelentés, illetve engedély nélkül építkeznek – valószínűleg mezőgazdasági területen is. Az ezzel kapcsolatos ellenőrzéseket hamarosan elvégzik, és jelzik a törvénytelenségeket az építésfelügyelet terén illetékes Járási Hivatal felé. T. Mészáros András azzal zárta szavait: ha szükséges, az önkormányzat intézkedik majd.

Aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, a helyszínen 50 ezer forinttól 100 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető.  A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló helyi önkormányzati rendelet szerint, aki a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, természetes személy esetén 200 ezer forintig, jogi személy esetén 1 millió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.