December 24. és 31. kivételével vasárnaponként déli egy órától várják a rászorulókat szervezők az Emma utca 8. szám alatt, ahol négyszáz adag étellel készülnek majd. 250 adagot helyben osztanak ki, 150-et házhoz szállítanak azoknak, akik életkoruk, betegségük, illetve a távolság miatt nem tudnak elmenni a meleg ebédért. Karácsonykor ugyan ételosztást nem tartanak a központ munkatársai, de 22-én karácsonyi menüt szállítanak házhoz – hangzott el a héten tartott krízisértekezleten, amelyen a szociális ágazat, az önkormányzat munkatársai és az egyházak képviselői vettek részt.

A Szociális Gondozó Központ hétköznap tartós élelmiszerrel szeretné segíteni a rászorulókat, ezt azonban csak adományokból tudja finanszírozni. Így örömmel fogadnak minden tartós élelmiszert (tészta, olaj, liszt, cukor, édességek, befőttek, konzervek, lekvár) az Emma utca 8. szám alatt, vagy pedig a december 8-i gyűjtésükön, amit a Tesco áruházban tartanak majd.

Meleg, tiszta és hordható ruhaneműre, pokrócra is szükség van – ezeket szintén az Emma utcában lehet leadni, csütörtökönként 13 óra és 15 óra 30 perc között. Háztartási gépnek, bútornak is sokan örülnének – ezek tárolását a Gondozó Központ nem tudja vállalni, de szívesen közvetítenek az adományozó és a rászoruló között.  

Ruhát nemcsak befogadnak, hanem osztanak is, szerdán 13 és 15 óra 30 perc, pénteken 11 és 13 óra 30 perc között.

Nemcsak az Emma utcai létesítményben, hanem a Fehérvári úti hajléktalanszállón is örömmel fogadják a támogatást (élelmiszer, ruha pokróc). A hajléktalanok számára kríziscsomagokat állítanak össze a szálló munkatársai, és teajáratot is indítanak minden hétköznap a városban (nagy hidegben hétvégenként is). A hajléktalanokat kötszerrel, gyógyszerrel és tisztasági csomaggal is segítik.

Azok, akik nehéz helyzetbe kerültek, támogatást kaphatnak az önkormányzattól is, jövedelmi viszonyaik függvényében. Így egyebek közt tüzelőtámogatást, közműhátralék 50-70 százalékának átvállalását, élelmiszerjegyet, gyógyszer- és segédeszköz-támogatást.

Akinek segítségre van szüksége az ezzel kapcsolatos ügyintézésben, vagy nem szeretne közvetlenül az önkormányzathoz fordulni, a családsegítőkön keresztül is megteheti.