Érd évek óta megrendezi a tavaszi várostakarító akciót, hol a Teszedd! országos programhoz csatlakozva, hol városi szervezésben. Tavaly májusban több száz zsák, emellett konténerek és gyűjtőkocsik teltek meg hulladékkal, és száznál is többen takarították a város környéki erdős, ligetes részeket. Jutott azonban munka őszre is, amikor a Teszedd!-hez csatlakozva számolták fel az érdiek az illegális hulladékhegyeket: szeptemberben több mint kétszáz köbméternyit gyűjtöttek össze.

Bár a város jóval tisztább, mint volt, a várostakarításra idén tavasszal is szükség van, főleg Ófaluban, illetve a Fundoklia-völgyben, amelynek két végén kritikus a helyzet. A Tárnoki úti kiserdőben is ismét van némi hulladék.

A várostakarítást idén is a polgárőrség elnöke, Macsotay Tibor koordinálja; a polgárőrök szállítják ki a zsákokat, kesztyűket – ezeket az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonporfit Kft. biztosítja, ahogy a hulladék elszállítását, és szükség szerint a konténerek kihelyezését is. Emellett a polgárőrök frissítőket is visznek majd a gyűjtőpontokra.

Az önkéntesek – akár magánszemélyek, akár civil szervezetek – Macsotay Tibornál jelentkezhetnek, a 30/2000-890-es  telefonszámon, illetve a macsotay.polgarorseg@gmail.com e-mailcímen.

Mint T. Mészáros András polgármester szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a város 3-4 millió forintot tud fordítani az akcióra. Hozzátette: a város szeretne mobilkamerákat beszerezni, amelyek segítségével elkaphatják a jövőben az illegális hulladékot lerakókat.