Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nagy részén változékony időjárás tapasztalható, amely egy többközéppontú ciklonrendszernek köszönhető. E légköri képződmény területén erősen felhős, borult égkép a jellemző, és többfelé fordul elő csapadék, amely zömmel eső formájában hullik, de Európa északkeleti területein és a magasabban fekvő helyeken havazásról is érkezik jelentés.

Délkelet-Európában többfelé zivatarok is kialakulnak. Magasnyomás jelenleg az Ibériai-félszigeten van, amelynek hatására ott nyugodt, eseménytelen időjárás uralkodik. Errefelé mérik kontinensünkön a legmagasabb csúcsértékeket, délutánra helyenként 22-23 fokig melegszik fel a levegő.

A fagyos, télies idő egészen az Ural vonulatáig szorult vissza. A Kárpát-medence időjárását kedd éjfélig a fent említett többközéppontú ciklonrendszer határozza meg, amelynek hatására változékony időben lesz részünk.

Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig

A Tiszától keletre jórészt erősen felhős, borult idő várható, egyre kevesebb helyen csapadékkal. Másutt gomolyfelhős, napos idő lesz, csak este növekedhet meg erősebben a felhőzet nyugat felől. Éjszaka a középső országrészben lesznek kevésbé felhős tájak, másutt akár rövid zápor, sőt a hegyekben hózápor is előfordulhat.

Kedden napközben a Tiszántúlon folytatódik a jobbára erősen felhős, borult idő, másutt erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A keleti határvidék közelében további gyenge eső még mindig előfordulhat, míg máshol szórványosan kell záporra, a hegyekben hózáporra számítani. Néhol esetleg az ég is megdörrenhet. Az élénk, sőt erős északnyugati szél éjszakára átmenetileg kissé mérséklődik, kedden azonban viharos lökések is kísérhetik a Dunántúlon és északkeleten.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +4 fok között várható, de főleg az északi szélvédett völgyekben pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 8 és 12 fok között alakul, de a tartósan felhős keleti tájakon néhány fokkal hűvösebb lehet.