A tavasszal alakult civil szervezet a lemaradó, nehéz helyzetben élő érdi gyerekeknek kíván segíteni. Mint a Érdi Tanoda Egyesület szakemberei tapasztalják, a roma gyerekek közt különösen magas a bukások aránya (már második, harmadik osztályban is), és sok szülő írástudatlan. Céljuk, hogy számukra differenciált, személyre szabott fejlesztést nyújtsanak, és szüleiket is segítsék.

A nyári felkészítő foglalkozások augusztus 14-én kezdődnek, és a pótvizsgákig tartanak. Az oktatás reggel kilenckor kezdődik, és délben fejeződik majd be. Mint Asztalos György, az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, a diákokat matematika-, fizika- és magyartanárok készítik fel a vizsgákra (általános iskolásokat más tantárgyakból is, a középiskolásokat csupán matematikából és fizikából). Mostanáig több mint 30-an jelentkeztek az ingyenes foglalkozásokra, és még várnak jelentkezőket, az erditanoda@gmail.com e-mailcímen, illetve a 30/508-4946-os telefonszámon.

Az ősszel induló, délutáni programokhoz is lehet csatlakozni: szeptembertől délutánonként játékkal, egyéni fejlesztéssel várják a szakemberek a gyerekeket a Felső utca 123. szám alatt. Ezeken a tanulással, közösségi játékokkal töltött foglalkozásokon a gyerekek elkészítik majd a másnapra feladott leckét is.

Az Érdi Tanoda Egyesület lelkes magánemberek összefogásával jött létre pár hónapja, egy mecénás anyagi segítségével. Tanárok, mérnökök, orvosok és egyéb szakemberek önkéntes munkában segítik majd a lemaradó gyerekeket, és vállalják magántanulói státuszban lévő gyerekek tanítását, fejlesztését is. A kezdeményezést a város, a Szociális Gondozó Központ és az Érdi Tankerületi Központ is támogatja.