A projekt alapja a DUE Médiahálózat, valamint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány egyedileg fejlesztett vetélkedője, a Nagy Diák Rendszerváltoztató Teszt. Az emlékévhez kapcsolódóan a kérdések az 1989-1990-es események témakörében születtek. A játékosok a kérdéseken keresztül bizonyíthatják tudásukat többek között az úttörőmozgalomról, a kötelező orosz tanulásról, az ötéves tervről, a külföldi utazási korlátozásokról vagy a hétfői televíziós adásszünetről. Szó esik az Nagy Imre és társai újratemetéséről és az NDK turisták tömeges határátlépéséről is a Vasfüggöny megnyitásakor - olvasható a közleményben.
 
Mint írják, A Nagy Diák Rendszerváltoztató Teszt három fordulóból áll. Az első szakasz egy 30 kérdésből álló teszt, amelyet bárki kitölthet. Az online teszt számítógépen és okostelefonon is elérhető május 3-ig, ám az ezt követő két forduló már személyes jelenlétet kíván. A középdöntőbe a legjobb ezer tesztkitöltő kap meghívást, az innen a döntőbe jutó 12 legjobb játékos egy élő kvíz során bizonyíthatja a tudását a 30 évvel ezelőtti eseményekről. A döntőt a 27. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, május 20-án rendezik Budapesten.
 
A legújabbkori magyar történelem egyik legfontosabb időszaka az a politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális átalakulás volt, amelynek végén 1989-1990-ben összeomlott a szocialista diktatúra, a szovjet csapatok kivonultak, Magyarország újra köztársaság lett, kialakult a parlamenti demokrácia és több évtized után újra szabad választásokat tartottak - áll az összegzésben.
 
A program a 30 éve szabadon emlékévhez kapcsolódik, az online játék nyertese kétszemélyes berlini utazást nyer. Bővebb információ a www.due.hu weboldalon található.