Novák katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a 2022-ben életbelépő intézkedésről azt mondta, hogy éves szinten nagyjából 140 milliárd forint kiadást jelent a költségvetésnek, de – ahogy fogalmazott – ez egy befektetés a jövőbe.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a személyi jövedelemadó mentességnek köszönhetően a családalapítás előtt álló fiatalok jövedelme hozzávetőleg 22 százalékkal növekszik majd. Ez, a korosztályra jellemző átlagfizetést figyelembe véve, havonta több mint 40 ezer forint megtakarítást jelent.

Hangsúlyozta, hogy a magyar fiatalok a fogantatás pillanatától a felnőtté váláson keresztül a családalapításon át, egész életükben számíthatnak a kormány segítségére. Példaként hozta fel a babakötvényt, az ingyenes bölcsődét, óvodát, iskolát, továbbá az első idegen nyelvi vizsga megszerzését, a Kresz-tanfolyam elvégzését, valamint a továbbtanulóknak a diákhitel lehetőségét.

A családalapítás mellett elkötelezett fiatalok számíthatnak a babaváró támogatásra, a házassági és családi adókedvezményre, valamint a családi otthonteremtési kedvezményre.

A 25 éven aluliak személyi jövedelemadó mentessége kivételes Európában,

egyedül Lengyelországban van ilyen intézkedés, ami a Fiatal Családosok Klubjának alapítója szerint, több előnnyel is kecsegtet.

A szja-mentességre vonatkozó jövedelem-határról még nincs döntés, arról a kormány előbb a fiatalok érdekképviseleti szervezeteivel egyeztet. A miniszterelnök korábban a Kossuth Rádióban azt mondta, az átlagfizetésig érdemes megadni a teljes adókedvezményt a fiataloknak.

Szakáli István Loránd, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, ez az intézkedés alapvetően a 16 és 25 év közötti korosztályt érinti. A statisztikák bontják ezt az időintervallumot, hiszen külön kezelik a 16–20, illetve a 20–25 éves korosztályt. Ez az intézkedés összesen mintegy 270-280 000 főt érinthet – magyarázta.

Hozzátette,

természetesen a 20 és 25 éves korosztályból többen dolgoznak, mint a 16 és 20 éves korosztályból.

Ugyan a magasabb a képzettségűek magasabb bérrel és jobb eséllyel indulhatnak a munkaerőpiacon, de az egyetemisták és főiskolások is sokat dolgoznak a tanulmányaik mellett, így őket is érinti ez az intézkedés.

Kifejtette, ha egy fiatal lakáshitel igénylése esetén magasabb jövedelmet tud igazolni, akkor az pozitívan hathat arra, hogy mekkora hitelre lehet jogosult, főleg a 2008–2009-es tapasztalatok után, hiszen a hitelképesség kérdését a korábbihoz képest sokkal körültekintőbben kezeli a Magyar Nemzeti Bank.

Szabályok vannak arra vonatkozóan, hogy a havi jövedelem függvényében mennyire adósodhat el a hitelfelvevő, ezáltal hatással lehet arra, hogy mekkora hitelösszegre jogosult a fiatal, és arra is, hogy akár egy rövidebb futamidőre vegyen fel ugyanolyan hitelösszeget – részletezte Szakáli.

Magyarországon a munkaerőpiac a súlyos válság ellenére is stabil maradt,

nem következett be a tömeges munkanélküliség. A foglalkoztatottság ugyanazon a szinten van, mint 2019 végén. Ebből következik, hogy a válság után újra előállhat az, ami 2020 előtt volt, hogy az alacsony munkanélküliség mellett, munkaerőhiány volt az országban. Ezáltal az szja-mentesség bérfelhajtó hatással lesz a 25 év felettiek bérére is – emelte ki.