A régi épület a Topoly utcában most csupán 66 idős embernek ad otthont. Jövőre ugyanitt egy 261 ellátottról gondoskodó, koncentrált szociális intézmény nyitja meg kapuit: az idősotthon mellett – elkülönülve ugyan, de a közös funkciókat felhasználva – itt működik majd a hajléktalan-ellátás és a családok átmeneti otthona is.

Az építkezésről és a működtetésről szerda este tartott lakossági fórumot a városvezetés az Érdligeti iskola ebédlőjében. A rendezvényen részt vett Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője is, aki elmondta: a kormány előző nap tárgyalta az idei költségvetés módosítását, amelyben e koncentrált szociális intézmény kialakítására fordítandó 2,1 milliárd forintos összeg is szerepel. Mint mondta, az építkezés még az idén megkezdődhet, és 2018-ban be is fejeződik majd.

Koncentrált szociális intézmény épül 2,1 milliárdból Érden
T. Mészáros András polgármester, Aradszki András országgyűlési képviselő és Kopor Tihamér, a választókerület önkormányzati képviselője.

 

A többszintes, akadálymentesített épületben elkülönülten működnek majd a szolgáltatások, külön bejárattal, külön udvarokkal. Bővül az ellátottak létszáma is: az idősotthonban 100, az éjszakai menedékhelyen 25, az átmeneti hajléktalan-ellátásban 16 férőhely lesz majd. A családok átmeneti otthonában tíz család lakhat majd, és létrehoznak egy új ellátási formát is: egy tízfős bentlakásos otthont, amelyben az idős, beteg hajléktalanok tölthetik utolsó éveiket. Emellett az intézmény 70 főnek nappali ellátást is nyújt majd, például az Idősek Klubja tagjainak – tudtuk meg Récsei Krisztinától, a Szociális Gondozó Központ intézményvezetőjétől, aki elmondta azt is: nemcsak az ellátottak, hanem a kollégák száma is emelkedik majd.

A környéken lakók aggodalmaikat fejezték ki a fórumon a hajléktalan-ellátás Érdligetre költöztetésével kapcsolatban. Récsei Krisztina hangsúlyozta: Érdre nem jellemző a „kapualjas” hajléktalanság, ellátottjaik 90 százaléka munkavállaló, vagy részesül valamilyen ellátásban. Napközben ügyeiket intézik, dolgoznak, és csak este térnek haza a szállóra, ahol programokkal, tanácsokkal segítik őket, mivel a cél az, hogy visszaintegrálják őket a közösségbe.

T. Mészáros András polgármester a fórumon azt hangsúlyozta: a megépülő központ az egész környék színvonalát emeli majd. Mint hozzátette: ha a hajléktalanszállás bármilyen problémát okoz, visszaköltöztetik eredeti helyére, a Fehérvári útra.

A koncentrált szociális intézmény munkálatai várhatóan még ősszel megkezdődnek, de a munka java 2018-ban zajlik majd, és az elképzelések szerint jövő őszre meg is épül az intézmény.

Koncentrált szociális intézmény épül 2,1 milliárdból Érden