A médiatanács – a médiaszolgáltató kérelmére – további öt évre megújította a Cegléd 92,5 MHz-es helyi rádiós frekvencián kereskedelmi jelleggel működő Cegléd Rádió szolgáltatójának hét év után lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát.

Ugyanakkor a tanács – állampolgári bejelentés alapján – vizsgálta a Rádió 1 Balázsék című műsorszámának tavaly szeptember 11-én sugárzott adását, és rossz korhatás-besorolás miatt 350 ezer forint bírságot szabott ki. A médiaszolgáltató a műsorszámot a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, a vizsgálat szerint viszont – a halmozottan megjelenő, szexualitásra való utalások miatt - a 16-os kategóriába tartozott volna, ezért a reggeli órák helyett azt csak 21 óra után lehetett volna közzétenni – indokolták.

Szerintük a jogsértés azért is súlyos, mert a széles körben elérhető műsorszámok befolyásoló hatása különösen jelentős, a serdülők pedig kritika nélkül hajlamosak befogadni a média által felkínált modelleket. A védendő korosztály 12-14 éves tagjai feltehetően nem tudták megfelelően értelmezni a hallottakat. Emlékeztettek arra, a rádióműsorok korhatár-besorolását maguk a rádiók végzik a médiatörvény által meghatározott paraméterek alapján, ezeket azonban utólag ellenőrizheti a Médiatanács hivatalból vagy állampolgári bejelentés alapján.

Bírság a SOLA Rádiónak és a Rádió Szarvasnak

Kitértek arra is, a Budapest 101,6 MHz-es frekvencián üzemelő helyi, közösségi SOLA Rádió és a Szarvas 105,4 MHz-es frekvencián hallgatható kisközösségi Rádió Szarvas szolgáltatójára tíz-tízezer forint bírságot róttak ki. A SOLA Rádió egy tavaly októberi adáshéten kevesebb magyar zenét, helyi közéleti, mindennapi életet segítő és a rádió vállalt műsorprofiljának megfelelő műsorszámot, valamint több ismétlést, a Rádió Szarvas pedig egy tavaly novemberi adáshéten kevesebb szöveges, közszolgálati és helyi közéleti és mindennapi életet segítő műsorszámot, valamint a vállaltnál több ismétlést és reklámot tett közzé a szerződésben vállaltakhoz képest – tették hozzá.

Emberi méltósággal kapcsolatos állampolgári bejelentések

Tájékoztattak arról is, hogy emberi méltósággal kapcsolatos állampolgári bejelentések miatt vizsgálták az Echo TV Bayer show című műsorának január 13-án közzétett adását, amelyben a bejelentők szerint minősíthetetlen hangnemben beszéltek egy tüntetésen felszólaló 18 éves diáklányról. Emiatt kifogásolták az emberi méltóság, a személyiségi jogok megsértését, valamint azt, hogy az adás korhatár-besorolás nélkül került fel később a legnagyobb videómegosztóra.

A vitatott tartalom egy konkrét személlyel kapcsolatos olyan véleménynyilvánítás volt, amely nem tekinthető a közösség sérelmét is megvalósító médiaszolgáltatói magatartásnak, a médiaszabályozásban ugyanis az emberi méltóság védelme nem az egyént védő személyiségvédelmi eszköz, hanem akkor alkalmazható, ha az emberi méltóság intézményes értékét devalválják a közönség szemében. A nevesített személynek egyéni személyiségvédelmi eszközökkel, bírósági úton, polgári vagy büntetőeljárás keretében van módja arra, hogy érvényesítse igényét. A műsorszám a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória szempontjából nem tartalmazott problematikus elemet, a videómegosztón megjelent tartalom pedig nem tartozik a tanács hatáskörébe, tekintve, hogy annak üzemeltetője nem minősül médiaszolgáltatónak – állapította meg a médiatanács.

A televízió Informátor című műsorának tavaly július 13-ai, hajléktalanokkal, a szabálysértési törvény vonatkozó módosítása miatt kialakult társadalmi vitával foglalkozó adásával kapcsolatban, állampolgári bejelentés nyomán megállapították, a vitatott médiatartalom nem lépte át azt a tartalmi tűrésküszöböt, amely az emberi méltóság intézményes védelméért a hatóság beavatkozását indokolná. Továbbá a sajtótörvény kirekesztésre vonatkozó rendelkezései sem sérültek.