A napokban a miniszterelnök gazdasági évadnyitót tartott a Kereskedelmi- és Iparkamarában, ahol a jelenlévőknek összefoglalta a választások gazdasági tétjét is – számolt be az elmúlt hét fontos gazdasági eseményéről Lázár János. A miniszterelnök az évadnyitón elmondta: négy százalékos gazdasági növekedés elérése a cél. Orbán Viktor az eseményen kiemelte azt is, hogy a költségvetést a választás nem befolyásolhatja, „a Fidesz nem gondolkodik választási költségvetésben” – tájékoztatott Lázár János.

A miniszterelnök Lázár János beszámolója szerint arról is beszélt: 2018-ban 2,3 százalék lesz a költségvetési hiány, és 4 százalékos a bővülés. Ha ez a bővülés most és a következő években is megmarad, akkor a munkavállalók számíthatnak a jövedelem további növelésére, illetve ez megalapozza a folyamatos nyugdíjemelést is, valamint a családoknak járó adókedvezmény is biztosított lesz. A miniszterelnök az eseményen ezzel összefüggésben sikeresnek ítélte és kiemelte a Nők40 programot is, amelynek a megőrzése is a következő időszak fontos célkitűzése.

Modern Falu program indul, gyorsvasutak, autópályák épülnek

A kistelepülések felzárkóztatását célzó Modern Falu program indítását is bejelentette Orbán Viktor a gazdasági évadnyitón, illetve beszélt arról, hogy Közép-Európa vonatkozásában hazánk pozícióját infrastrukturális beruházásokkal szándékoznak erősíteni, így például megépül a Budapest–Varsó és a Budapest–Kolozsvár gyorsvasút épül, elkészül a Miskolc–Kassa, valamint a Pécset Horvátországgal összekötő autópálya is – idézte fel Lázár János.

12 ezer forint jóváírás háztartásonként

Lázár János a téli rezsicsökkentésről szólva elmondta: az egyszeri döntés, amelynek lényege, hogy minden háztartás 12 ezer forint jóváírást kap a következő negyedévben a gáz- vagy a távfűtési számlából. Hozzátette, hogy emellett megemelik a szociális tűzifa támogatását is.

A kormány az Idősügyi Tanács javaslata alapján húsvétkor – immár harmadik alkalommal – tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt juttat minden nyugdíjasnak, mivel a magyar gazdaságnak jók a kilátásai, és „ebből a magyar nyugdíjasoknak is részesülniük kell” – fogalmazott a miniszter. Az utalványokat pedig a következő hetekben kézbesíti a Magyar Posta – mondta Lázár János.

A miniszter szerint az ezeket a lépéseket alábecsülő, támadó ellenzéki politikusok lenézik a nyugdíjasokat és a rossz körülmények között élőket.

Lázár: a migráció csak az embercsempészeknek hoz hasznot

Két dokumentum tárgyalása zajlik jelenleg az ENSZ előtt, az egyik, hogy mi lesz a menekültekkel – ebben Magyarország együttműködik az ENSZ-szel és minden nemzetközi konvenciót betart; abban a kérdésben azonban, hogy mi van a migránsokkal, akik nem politikai, hanem gazdasági menekültek, nincs egyetértés – szögezte le a miniszter a 111. Kormányinfón. Úgy fogalmazott: a migrációs folyamatot meg kell állítani.

Az ENSZ zászlajára tűzte a migráció megszervezését, a magyar álláspont azonban az, hogy ez káros, s mindenkinek joga van békében és biztonságban ott élni, ahová született – erősítette meg.

A migráció nem tartozik az alapvető emberi jogok közé; „meggyőződésünk, hogy minden embernek joga van békében leélni az életét ott, ahol születik” – emelte ki, hozzátéve: a migráció csak az embercsempészeknek hoz hasznot.

Minden család tizenkétezer forint jóváírást kap a gáz- vagy a távfűtési számlából
MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Rendkívül jók a magyar–osztrák kapcsolatok

Lázár János arról is szólt: beszélt Gernot Blümel osztrák kancelláriaminiszterrel arról, hogy „milyen nagyszerű dolog” a facebook és a közösségi média. Mint elmondta, jó hangulatú beszélgetésen tisztázták, hogy az osztrák fővárosban tett keddi magánlátogatása nem érinti a kétoldalú osztrák-magyar kapcsolatokat. Úgy fogalmazott, hogy a bevándorlás következményeire és hatásaira akart rávilágítani a kedden Bécsben készült, a bevándorláshelyzettel kapcsolatos Facebook-videójával.

Kifejtette: a videóban Bécs egyik városrészében szerzett tapasztalatait akarta bemutatni, nem állt szándékában a bécsiek megbántása. Magyarországnak szólt a felhívás, azt szerette volna érzékeltetni – mondta a miniszter –, hogy az egy választás lehetősége, milyen lesz Budapest vagy más magyar nagyvárosok. Még van arra lehetőség, hogy április 8-án Magyarország elkerülje, hogy bevándorlóország legyen – fogalmazott.

A kormány elkötelezett a magyar termőföld megvédésében

Lázár János az Európai Unió Bíróságának zsebszerződésekre vonatkozó döntésére reagálva közölte: a bíróság döntését betartják, ugyanakkor a kormányfő arra utasította a földművelési minisztert, hogy minden jogalkotási eszközzel akadályozza meg, hogy külföldi magánszemélyek vagy külföldi vállalatok haszonélvezeti jog, illetve zsebszerződés révén magyar termőföldhöz jussanak.

2010-ben 600 ezer hektár volt veszélyben, az azóta meghozott törvények ezt nyolc éven át meg tudták védeni – mutatott rá, az egyetlen olyan hiteles politikai erőnek nevezve a kormánypártokat, amelyek képesek ennek a védelemnek a megteremtésére.

A tárcavezető megjegyezte azt is, hogy a magyar rendelkezéseket vitató külföldi érintettek döntően kártalanítást kérnek, nem fenyeget a korábbi tulajdoni viszonyok visszaállása.