Az új rendszer lényege, ami hétfőtől lép életbe, hogy – a korábbitól eltérően – a nap 24 órájában, az év 365 napján utalhatunk, a tranzakciók átfutási ideje legfeljebb öt másodpercre csökken a korábbi legfeljebb négy óráról – jelentette be háttérbeszélgetésen Bartha Lajos, a jegybank pénzforgalmi igazgatóságának ügyvezető igazgatója. Hozzátette: ezért a bankok nem számolhatnak fel különdíjat.

Világelsők vagyunk

Mint mondta, egy esztendeje kezdődött el az azonnali fizetési rendszer (afr) tesztelési időszaka. A központi rendszerben nyolc hónapon keresztül éles tranzakciók is futottak. Januárban 14 millió tranzakciót küldtek át a rendszeren, s az megbízhatóan működött. A termékfejlesztés, az IT, a jogi területek egyaránt részt vettek a komplex rendszer kialakításában.

Magyarország az első olyan ország, ahol a bankoknak kötelezően csatlakozniuk kellett az azonnali fizetési rendszerhez, ugyanakkor azt úgy alakították ki, hogy ahhoz nem banki szereplők is csatlakozhatnak.

A fejlesztésnek három fő pillére van

Az első március 2-án indul. Minden egyedi forintátutalás, legfeljebb tízmillió forintig az azonnali fizetési rendszerbe kerül.
A második szeptember 1-jén lép életbe. Jogszabályban rögzítették, hogy ekkortól a vállalati kötegelt átutalások, a rendszeres átutalások és az értéknapos átutalások is jöhetnek a rendszerbe.
A harmadik szakaszban, mely 2–5 év múlva lesz esedékes – minden fizetési helyzetben valós készpénz-helyettesítő elektronikus megoldást jelenthet az afr-rendszer, tehát az, amikor a kereskedők is belépnek a rendszerbe.

Sikertelen tranzakció, másodlagos azonosítók, nyugdíj és bérfizetés

Bartha Lajos elmondta, „a sikertelen tranzakciókról minden esetben érkezik majd visszajelzés az átutalást indítónak. Minden egyedi forintátutalás azonnali fizetés lesz, ha forintszámláról indították és tízmillió forint alatti az összeg, valamint jellemzően magánszemélyek közötti vagy magánszemélyek és vállalatok közötti pénzforgalomról beszélünk”.

Az igazgató hangsúlyozta: az azonnali fizetés további jellemzője, hogy lehetséges másodlagos azonosítók használata. Ilyen lehet a telefonszám, e-mail-cím vagy adóazonosító jel is. Ezt az ügyfél a számlavezető bankjánál tudja regisztrálni. A regisztráció nem kötelező, az azonnali átutalást ettől függetlenül is mindenki számára biztosítják.

A fentiekből következik – fogalmazott Bartha Lajos –, hogy, aki megad egy másodlagos azonosítót, az a bankszámlaszám mellett átutalást teljesíthet mobilszámra, e-mailre vagy adóazonosító jelre.

A bankok évente kötelesek ellenőrizni a másodlagos azonosítók – értelemszerűen az adóazonosító jelet kivéve – a mobilszám és az e-mail-cím érvényességét. Ha az ügyfél nem nyilatkozik ezekről, akkor a bankoknak kötelező törölniük a másodlagos azonosítókat.

Bartha Lajos elmondta azt is, hogy a nyugdíjkifizetések továbbra is az éjszakai elszámolásban maradnak, tehát abban nem lesz semmiféle változás. A bérkifizetések nagy része sem kerül be a rendszerbe, mivel a vállalatok azokat csoportos átutalásként adják be.

Van megoldás hibás utalás vagy visszaélések esetén

Eddig is léteztek megoldások arra, ha az ügyfél hibásan adott meg egy számlaszámot, véletlenül elgépelt egy karaktert, és mégis elment az utalás. Amennyiben a hibás utalás nem érkezik vissza, akkor jogosulatlan gazdagodás címén lehet polgári peres eljárást indítani.

A szakember szerint nem lesz több „véletlen” visszaélés, mint amennyi ma van. „Vannak országok, ahol több millió mobilszám van regisztrálva a rendszerben, és ez mégsem okoz problémát, ritkák az ilyen esetek” – mondta Bartha Lajos.

Lehetséges fennakadások

A hirado.hu kérdésére, miszerint tudnak-e arról: az egyik bank arról értesítette ügyfeleit, hogy az azonnali fizetés elindulása miatt fennakadások fordulhatnak elő a rendszereikben, azt válaszolta: tudnak róla, a bankoknál időnként történnek incidensek, lefagynak netbankok, elérhetetlenné válnak rendszerek, s ez az értesítés erre hívta fel az ügyfelek figyelmét.

Hozzátette: az nem kérdés, hogy lesznek problémák a bankoknál az átállás után annak ellenére, hogy minden lehetséges problémát leteszteltek, de a tapasztalatok azt mutatták, nincs értelme tovább hosszabbítani a tesztelési időszakot.

Újabb ajánlást ad ki az MNB a bankoknak

Az MNB ajánlást ad ki a bankszektornak arról, hogyan kell a különféle kockázatokat kezelni. Ám egyelőre nem látnak olyan fenyegetéseket, amelyek megjelenhetnek az új rendszer miatt.

Az azonnali fizetés globális trend, sok fejlett országban már bevezették vagy elindult a fejlesztése, jelenleg csak az élen járó országokban, az Egyesült Királyságban, Svédországban vagy Dániban lépte át az aránya a 25–30 százalékot. Magyarországon ez az arány ötven százalék lesz a rendszer indulásakor.

Az új rendszernek gazdasági előnyei is vannak

Kitért arra, hogy az új rendszer rendkívül komplex fejlesztést igényelt sok szereplővel, 35 rendszertag, csaknem négyéves projektet jelentett, több mint egyéves tesztelési időszak után. Szavai szerint a gazdaság minden szintjén előnyöket hordoz a bevezetése: támogatja a versenyképességet, gyors és bármilyen helyzetben használható fizetési megoldást jelent.

Úgy fogalmazott, a fejlesztéstől a bankok élesebb versenyre számíthatnak, ugyanakkor az MNB úgy véli, enélkül a bankszektor elbukna a fintech szereplőkkel szemben.