Tíz éve, hogy Kéri Mihály festőművész az önkormányzat támogatásával létrehozta az Érdi Művésztelepet, ami azóta is a régi elődök mintájára működik: ahogy a vasárnapi megnyitón fogalmazott, ugyanazok az emberek – legfeljebb évente egy új meghívott –, ugyanazzal a lelkesedéssel, ugyanazzal a színvonallal dolgoznak most, mint tíz éve, és stílusban, szemléletben, habitusban, világnézetben egymással rokon művészek alkotásai határozzák meg a művésztelep karakterét. A helyszín azonban változott, hiszen kezdetben az ófalusi II. Lajos iskolában rendezték be műtermeiket, most pedig a Bolyai iskolában töltik ezt a két hetet a művészek.

Hogy hány festmény készül ebben a két hétben, arra Kéri Mihály nem tudott pontos választ adni – egy biztos, van, aki reggeltől éjfélig alkot. És minden résztvevő itt hagy a városnak egy képet, így, ha az ideit is számítjuk, körülbelül 130 festmény van már a város tulajdonában, részben reprezentálva a kortárs képzőművészetet. Az alkotásokat most még egy raktárban tárolja az önkormányzat, de szeretné állandó kiállítási lehetőséget biztosítani számukra. A város – mint T. Mészáros András polgármester a vasárnapi megnyitón elmondta –, szeretné támogatni ezt az elképzelést.

Művésztelep, tizedszer – Műtermekké váltak a Bolyai tantermei
 

 

Ha élőben nem is, hamarosan már reprezentatív katalógusban csodálhatják meg a képeket az érdeklődők. A jövő nyári művésztelepre tervezett kiadvány nemcsak a képeket, hanem az elmúlt tíz év történetét is bemutatja majd.

Idén is megnyitják a művésztelepet a látogatók számára a szervezők. Augusztus 3-án tárulnak ki a tanterem- (vagyis inkább műterem)ajtók a közönség és a szakmabeliek előtt. Ezen a napon pikniket is tartanak a művészek a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében, ahová minden érdeklődőt várnak.