Az Érdi Noel Tanyával kapcsolatban több cikk is napvilágot látott az elmúlt napokban. Voltak olyan fórumok, amelyek illegális oroszlántartásról írtak, mások mentett oroszlánokról cikkeztek, amelyeket el fognak altatni, mert a tanyának nincs meg a megfelelő minősítése. A tanya tulajdonosa a következőket tette közzé egy közösségi oldalon: „Sajnos egyetlen igazi segítség az engedély megszerzése, amit az Érdi Önkormányzat gátol!”

T. Mészáros András polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az engedélyezés nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik.

A Noel tanya hasznos, értelmes és népszerű szolgáltatást nyújthatna, amihez az kellene, hogy a jelenleg illegálisan működő létesítmény üzemeltetője beszerezze a szükséges engedélyeket. Ezeket azonban nem az önkormányzat, nem a polgármester, nem a jegyző adja ki. A mi hatáskörünk arra terjed ki, hogy módosíthatjuk a Helyi Építési Szabályzatot, ugyanis az érvényes alapján nem létesíthető állatkert az adott területen. Ezzel a tulajdonos is tisztában van – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: még tavaly ősszel kezdődtek a tárgyalások az önkormányzat és a tulajdonos között, aki akkor be is nyújtotta egy telepítési tanulmányterv munkaközi verzióját. A kialakítás feltételeinek rendezése volt már napirenden, ám 2018 októbere óta a férfi nem jelentkezett.

T. Mészáros András elmondta: a tulajdonost péntekre behívta az önkormányzat, hogy folytassák az egyeztetést. Hozzátette: nemcsak vele tárgyal, hanem a környéken lakók véleményét is szeretné megismerni. Tudni kell ugyanis, hogy a tanya egy keskeny földes utca végén fekszik, a megnövekedett forgalom zavarhatja az itt lakókat, ahogy a vadállatok hangja is.

Tisztázásra vár még az is, hogy került több oroszlán az érdi Noel-tanyára. A Járási Hivatal ellenőrzése során ugyanis kiderült, hogy a tulajdonos nem rendelkezik a származásukat igazoló iratokkal. A tanyáról egyébként korábban már koboztak el állatokat, és be is záratták a létesítményt, ám az újra megnyitott.