„A karácsonyi időszak a fekete péntekkel kezdődik, és nemcsak a kereskedelemben, hanem a kiberbűnözésben is az egyik leginkább kiemelt periódus, hiszen ilyenkor költik el az emberek a legtöbb pénzt” – mondta Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakember, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában.

Hozzátette, ha ebben az időszakban kapunk egy csábítónak tűnő ajánlatot, ami ígéri, hogy a kiválasztott ajándékunk biztosan meg fog érkezni karácsonyra, akkor hajlamosak vagyunk elhinni azt, még akkor is, ha nem megbízható a forrás.

Az online kereskedelem legfontosabb ismérve a bizalom

Krasznay Csaba szerint az a legbiztosabb, ha ellenőrizzük a kereskedőt, az ügyfélszolgálat elérhetőségét, mivel a bizalom a legfontosabb ismérve az online kereskedelmek.

A kiberbiztonsági szakember azt tanácsolja, amikor keresünk egy terméket, amit meg szeretnénk vásárolni, akkor olyan weboldalakat keressünk fel, amiket ismerünk, tudjuk, hogy működőképesek, és már korábban is vásároltunk ott.

Hozzátette, ajánlatos, hogy a kiválasztott webshopok Magyarország területén működjenek, és tartalmazzák legalább a következő információkat:

a kereskedő nevét és az ügyfélszolgálat elérhetőségét, ugyanis a magyar elektronikus kereskedelmi törvény világosan szabályozza a boltok kötelességét bizonyos reklamációs esetekben.

Ha külföldről rendelünk, akkor tanácsos azt az unión belül tenni

„Ha mégis külföldről vásárolunk, akkor tanácsos, hogy az Európai Unió területén belülről tegyük azt, mivel az uniós szabályok is szigorúan szabályozzák a webáruházak működését” – mondta a kiberbiztonsági szakember. Kiemelte, ha Európán kívülről vásárolnák, akkor tartsuk szem előtt a kockázatokat: előfordulhat, hogy a termék nem érkezik meg, lehet, hogy a minősége kifogásolható lesz, az is előfordulhat, hogy nem tudjuk visszaküldeni, ha hibás terméket kapunk.

Ajánlott a virtuális, előre feltöltött kártya használata

Krasznay Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy online bankkártyás fizetés estén ajánlott a virtuális, előre feltöltött kártyák használata – ebben az esetben egy eldobható bankkártyaszámot és bankkártya-információkat adunk meg –, amelyen csak annyi pénz van, amennyi a vásárláshoz közvetlenül szükséges.

Kiemelte, ha kitudódnak a kártya adatai, és használják is azokat, arról értesítést kapunk, és könnyen fel tudjuk számolni az adott kártyát. Hozzátette, ez nemcsak a magyar bankoknál, hanem a Magyarországon megjelenő egyre divatosabb alternatív fizetési módoknál is lehetséges.

„A kiberbűnözők számára a közvetlen fizetési információk mellett a személyes adatok is fontosak, mint a név, cím, elérhetőség” – mondta Krasznay Csaba. Hozzátette, ezek azért értékes információk a kiberbűnőzők számára, mivel ezeket a későbbi támadások alkalmával is fel tudják használni, illetve egy több százmilliós elemet tartalmazó e-mail-listával kereskedni is lehet.

Karácsonyi kibertámadások

A kiberbiztonsági szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a karácsonyi adathalász-támadásoknál megjelennek az adóvisszatérítéssel kapcsolatos e-mailek is.

Hozzátette, ezekben a levelekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében szólítanak fel, hogy adjuk ki az adatainkat, hogy visszakapjuk adónk egy bizonyos részét.Krasznay Csaba kiemelte, a zsarolásos támadások is egyre gyakrabban megjelennek ebben az időszakban, illetve még mindig nagyon népszerűek a felső vezetőket érintő támadások is. Hozzátette, ilyenkor általában az ügyintézők kapnak egy e-mailt vagy telefonhívást, amelyben „a főnökük” arra utasítja őket, hogy utaljanak egy nagyobb pénzösszeget egy megbízható partnerüknek, akinek azonban a napokban megváltozott a bankszámlaszáma.