A miniszterelnök az interjúban megköszönte a hódmezővásárhelyi polgárok szavazatait. Úgy fogalmazott: jó jelöltjük volt, becsületes, jó kampányt vittek végig, ám vereség lett a vége.

Orbán Viktor szerint a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás egy parlamenti előválasztásként működött, és arra számít, hogy április 8-án is csak egyetlen ellenzéki jelölt lesz számos vagy talán az összes választókerületben.

Hangsúlyozta, hogy sokáig nem gondolták volna, hogy például a Jobbik és a DK összefog, és közösen lép fel egy polgári nemzeti kormánnyal szemben. Zajlanak és már létre is jöttek bizonyos paktumok, vagyis mindenhol lesz egy bevándorláspárti jelölt – mondta.

Azt is mondta, mesterkedéseket, Soros pénzét látja a háttérben, ez ellen pedig egyedül a világos, egyenes beszéddel lehet küzdeni.

Komoly kihívással szembesül Magyarország; látszik egy másik jövő is, amelyhez a jelölteket már kiválasztották, ezt pedig támogatja Soros pénze és civil szervezetei, valamint a magyar média nagy része, de ha nem akarjuk ezt, akkor össze kell fogni – hangsúlyozta Orbán Viktor.

„Mi is sokan vagyunk, és erősek vagyunk” – mondta a miniszterelnök, kiemelve, hogy az Egyesült Államok nem akar olyan világot, amelyben a bevándorlást emberi jognak ismeri el és lebontják a kerítést, ahogyan Ausztria vagy Japán, Olaszország, vagy a V4-ek sem.

Aláhúzta: a harcot nem egyedül vívja Magyarország, vannak szövetségeseink, hiszen a világ legnagyobb jelentőségű hatalma is hasonló álláspontot képvisel.

Brüsszel és Soros egyetlen esélye, ha sikerül áterőltetniük az uniós intézményeken a dublini szabályozást, ami elveszi a nemzetállamoktól a jogkört a bevándorlók vonatkozásában – fogalmazott Orbán Viktor, aki azt is mondta, zsákország lettünk, vagyis aki ide bevándorol, nem megy tovább, és a vele való együttélést nekünk kell viselni. Csak egyszer lehet elrontani – húzta alá.

A miniszterelnök kitért az Európai Unió és Lengyelország vitájára is, szerinte ugyanis azért van Varsó a „célkeresztben”, mert a közép-európai térség vezető államáról van szó, vagyis „azért lövik Lengyelországot a németek is meg Brüsszel is, mert ha Lengyelországot meggyengítik, akkor egész Közép-Európát meggyengítik”, meggyengítve ezzel a bevándorlással szembeni itteni ellenállást is.

Orbán Viktor: Egyszer lehet elrontani, és ha elhibázzuk, bevándorlóország leszünk

Az Emmanuel Macron francia elnök által az unió jövőjét érintő kérdésekről javasolt konzultációról a kormányfő azt mondta: Európa jövőjéről konzultációt tartani jó dolog, ezeket tartsuk is meg, és minden ország használja a saját legjobb nemzeti gyakorlatát.

Végül arról beszélt, hogy Magyarország az elmúlt időszakban szép gazdasági, családpolitikai, a nők megbecsülését elősegítő eredményeket ért el. Külön kiemelte a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét – és jelezte, hogy azt például a Jobbik nem szavazta meg –, és rendkívül fontosnak nevezte a gyermeket vállaló nők további támogatását, mert azon múlik Magyarország jövője, hogy „az asszonyok akarnak-e velünk együtt élni, akarnak-e családban élni, akarnak-e gyermeket vállalni”.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez személyes döntése minden nőnek, de szeretné megadni a segítséget azoknak, akik ezt a személyes döntést meghozzák.

Szavait azzal zárta: „Hiába van jó családpolitika, ha közben az országot elárasztják a migránsok, akkor ugyanis a pénz arra fog menni.”

A Kossuth Rádió 180 perc adása