Több Balaton kevesebb Adria

Az összes környező országban romlik a vírushelyzet – hangzott el az adásban. A fertőzöttek száma Horvátországban tízszeresére, Szerbiában négyszeresére nőtt az elmúlt két hétben, ezért a miniszterelnök azt mondta, a nyaralóknak tanácsos több Balaton és kevesebb Adria. A kormányfő elmondta, hogy Magyarország „rendben van”, de a veszély a behurcolás.

Minden újabb fertőzés esetén mindig megtalálható a külföldi elem

Ami Európában történik az ránk is hatással van. Minden újabb fertőzés esetén mindig megtalálható a külföldi elem. A kormányfő elmondta, hogy délig kapott határidőt az operatív törzs, hogy javaslatokat tegyen le az asztalra a behurcolás elleni védekezésről. Erről pénteken, vagy szombaton születhet döntés.

Térdre eshet néhány nálunk gazdagabb ország is

A Helyreállítási Alapról elmondta, hogy szükség van rá, mivel szeptemberben térdre eshet néhány nálunk gazdagabb, de pénzügyileg sérülékenyebb ország. Mivel ez az összeg nem áll rendelkezésre, ezért hitelből kell ezt finanszírozni. Az EU elképzelése szerint ezt az összeget közösen vennék fel, amelyre eddig nem került sor – hangzott el az adásban A legfontosabb feltétel, hogy a pénzelosztás legyen igazságos és rugalmas és a politikai elemeket nélkülözze.

A jogállamiság kérdése

Örömmel állok rendelkezésre a jogállamiságról szóló vitákra – reagált a kormányfő Angela Merkel nyilatkozatára. „Ha összemérem a magyar és a német jogállamiságot, akkor abból lehet, hogy mi kerülünk ki győztesen” – jegyezte meg Orbán Viktor. Magyarországon elképzelhetetlen, hogy az Alkotmánybíróság tagjai párttagok legyenek. Németországban ez lehetséges – emlékeztetett.

Az unió válságkezelő képessége lecsökkent

A héten három ország kormányfőjének részvételével rendezték meg a Polgári Magyarországért Alapítvány Európa cenzúrázatlanul című angol nyelvű online nemzetközi konferenciáját. Orbán Viktor a konferenciáról elmondta, hogy az ötlet a francia elnöktől származik, aki szerint őszinte vitát kell indítani Európa jövőjéről, mert Európa bajban van. Ezek a bajok elég súlyosak ahhoz, hogy cenzúra nélkül, ideológiai „bla-bla” nélkül beszéljünk ezekről – mondta. Magyarország számára ezek a beszélgetések kiváló alkalmat jelentenek, hogy barátokat, szövetségeseket szerezzen.

Gyermekek elleni bűncselekményekért semmilyen büntetés nem tűnik túlzottnak

A Kaleta-ügyről elmondta, hogy az enyhe ítélet is annak bizonyítéka, hogy sem az ügyészég, sem a bíróság nem áll a kormány irányítása alatt. Semmilyen büntetés nem tűnik túlzottnak, amit gyermekek kárára elkövetett bűncselekményekért hoznak. Elmondta, hogy az ügynek nincs vége, a kormány egy munkacsoportot hozott létre, amely őszre javaslattal áll elő. Az őszi törvényalkotás egyik legfontosabb része lesz a gyermekvédelmi törvény szigorítása.

Részleteket a hirado.hu oldalon olvashatnak!