Különleges tréninget indított tizenkét tagja számára az érdi Életfa Csoport. A sajátos nevelési igényű gyerekek szüleit tömörítő csoport egy esztendeje alakult Érden, érintett helyi és környékbeli családok kezdeményezésére. Kezdetben csupán Facebook-csoportként működtek, ma viszont már több mint száz tagjuk van; havonta egyszer találkozókat szerveznek, és nyitott, illetve zárt programokat rendeznek: sárkányhajózást, buborékfújást, tökversenyt, mikulásünnepséget, az évszaktól függően. Céljuk, hogy a bezárkózó családokat segítsék, kinyissák előttük a világot.

Amellett, hogy elindították egyesületté alakulásukat, a Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ és az Emberi Hang alapítvány segítségével sikerrel pályáztak egy élményfeldolgozó tréning megtartására a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.-nél. Mint Tarsoly Anikó, a csoport egyik alapító tagja tudósítónknak elmondta, találkozóikon kiderült, hogy egy ilyen tanfolyamra nagy igény van.

"Sok szülő nem dolgozta fel, hogy neki sérült gyermeke született. Ez nagy lelki terhet jelent számukra. Rajtuk segíthet ez a harmincórás tanfolyam, amit ingyen tudunk biztosítani tizenkét tagunknak" – mondta Tarsoly Anikó, hozzátéve: a tréningre túljelentkezés volt, így ha igény van rá, újat is indíthatnak, de azt már nem térítésmentesen.

Az ingyenes tréning január 16-án kezdődött, és havi egy alkalommal találkoznak majd a résztvevők. A beszélgetéseket Pintér Gábor főiskolai tanár vezeti, aki évtizedek óta tanít a Pető Intézetben konduktorokat, és vezet szülői tanfolyamokat. Mint mondta, nemcsak ahhoz szeretne segítséget nyújtani, hogy a szülők feldolgozzák gyermekük „kacifántos” voltát, hanem arról is szó lesz, hogyan változott meg a kapcsolatrendszerük, hogyan tudnak az édesanyák megfelelni a számtalan szerepelvárásnak, a férj hogyan tud részt venni a gyermek ellátásában, és hogyan hat ez a helyzet a testvérekre és a többi családtagra. A program kiválóan alkalmas közösségépítésre is; a résztvevők erőt kapnak, példákat látnak maguk előtt, és a találkozások alkalmával segítő, önsegítő csoporttá alakulhatnak.

"El szeretnénk érni, hogy a kacifántos gyermekeket nevelők ne tragédiaként éljék meg, ami velük történt, hanem úgy érezzék, hogy a velük történtek ellenére is boldog család lehetnek" – hangsúlyozta Tarsoly Anikó, aki szintén érintett: egy sajátos nevelési igényű fiatalember édesanyja.

Az Életfa Csoport szeretettel várja a csatlakozni vágyókat; részleteket a http://www.eletfacsoport.hu honlapon kaphatnak az érdeklődők.