Országszerte egyedülálló projekt kezdődik Érden, a közelmúltban befejeződött csatornázási programhoz kapcsolódva: a Norvég Alap támogatásával olyan technológiát fejlesztenek ki, amely a hagyományos és a gilisztás komposztálás kombinálásával alkalmas arra, hogy a rothasztott szennyvíziszapból talajjavító terméket állítsanak elő – így a szennyvízkezelés során keletkező iszap nem lerakóba kerül majd, hanem kereskedelmi forgalomba.

Tekintve, hogy Érden évente 6600 tonna szennyvíziszap jön létre, az új technológiával nemcsak a környezetterhelés csökkenthető, de a szennyvízkezelés költségei is alacsonyabbak lesznek, amit pár év múlva a lakosság a saját pénztárcáján is érezhet – tudtuk meg a mai projektindító rendezvényen Kovács Péter Barnától, az Érd és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Önkormányzati társulás projektvezetőjétől.

A társulás az egyik tagja annak a konzorciumnak, amely a most induló és jövő áprilisig tartó verikomposztálási projekt megvalósítása érdekében alakult. A projektgazda az Inno-Water Zrt, további tagjai az  MTA Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézet, valamint a NIBIO Norvég Bioökonómiai Kutató Intézet – tudtuk meg dr. Szabó Anitától, az „Innovatív vermikomposztálási technológia fejlesztése kommunális szennyvíziszap újrahasznosítására” elnevezésű projekt vezetőjétől, aki elmondta azt is: a vermikomposztálás Európában még ritka, Magyarországon pedig szinte ismeretlen. Bár külföldön már vannak tapasztalatok a gilisztás komposztálással kapcsolatban, ezeket nem tudja átvenni az érdi konzorcium, mivel a hazai szennyvíziszap összetétele eltér a külfölditől, és a káros anyagok lebontására más technikákat kell alkalmazni.

A jövő áprilisig tartó projekt mintegy 130 millió forintból valósul majd meg, ebből közel 123 millió forint a Norvég Alap támogatása. A vermikomposztálást nem az érdi telepen, hanem a volt szennyvízlerakóban végzik majd, amelyet már rekultiváltak és átalakítottak erre a célra.