November 26-án megkezdődött Érden a téli melegétel-osztás a Szociális Gondozó Központ és az egyházak közös szervezésében. Tél végéig – vagy ha a hideg idő tovább tart, akár tavasszal is – közel négyszáz adag ebédet főznek és osztanak ki az Emma u. 8. szám alatt.

Az első vasárnap mintegy nyolcvanan jöttek el – ami jóval kevesebb annál, mint ahány embert a tavalyi nagy hidegben vendégül láttak, de ahhoz képest, hogy ez volt az idei első alkalom, ez a szám soknak mondható. A 325 előre dobozolt ebéd (bolognai spagetti, sütemény, kenyér, szaloncukor) így is elfogyott, hiszen sokan kértek repetát (vagy vitték haza beteg, illetve idős hozzátartozójuknak). 150 adag ebédet házhoz is szállítottak azoknak, akik életkoruk, egészségi állapotuk, vagy távoli lakhelyük miatt nem tudtak személyesen eljönni az ételosztásra.

Decemberben több szervezet is készül arra, hogy megvendégelje az arra rászoruló érdieket. A Szociális Gondozó Központ és az egyházak december 10-én és 17-én 13 órától tartanak étel- (és ruha-) osztást az Emma utcában, 21-én pedig házhoz szállítják a karácsonyi menüt. Az Érd és Környéke Horgászegyesület ugyanezen a napon a Szepes Gyula Művelődési Központ előtt főzi meg a város halászléjét, amire mindenkit sok szeretettel látnak. A horgászegyesület hagyományos karácsonyi rendezvényén élő zene, sütemény, forró tea és forralt bor is dukál a halászlé mellé.

Az Érdi Fidesz is megtartja ünnep előtti melegétel-osztását, december 23-án, 12 órakor, az Alsó utcai Összefogás székház előtt.

Az Érdi Református Gyülekezetnél is régi hagyomány a karácsonyi vendéglátás: december 25-én 11 órától várnak mindenkit a Kálvin téri református templom kertjében.

Az év utolsó nagy ételosztása idén is az érdi Vöröskereszté: szilveszter délelőttjén hatalmas üstökben főzik majd a babgulyást, amire 12 órától várnak mindenkit az Összefogás székház előtt.

Az ételosztás mellett más segítő akciókkal is készülnek az érdiek: a Fidesz rendkívül kedvezményes burgonya- és hagymavásárt tart az Összefogás székház előtt, december 16-án (egy kiló burgonya, illetve hagyma 50-50 forintba kerül majd), a Vöröskereszt 15-én reggel 9 órától új ruhaneműket oszt az Alsó u. 10. szám alatt, december 22-én pedig a főtéren felállított városi karácsonyfa alá cipősdoboznyi ajándékokat helyeznek a gyerekeknek.

Érd városa december 9-én elindít egy jótékonysági adománygyűjtő akciót is: új, illetve nem használt játékokat, édességet, írószereket gyűjtenek a nehéz helyzetben élő helyi családoknak. A Szeretetcsomag elnevezésű akcióban beérkező adományokat a családsegítő központ munkatársai szállítják ki a gyerekeknek még karácsony előtt.