Folytatódik az adventi időszakban elindult ételosztás Érden: az egyházak és a Szociális Gondozó Központ közös akciójában hetente mintegy négyszáz adag ételt főznek az Emma utca 8. szám alatt, aminek körülbelül a felét helyben fogyaszthatják el a rászorulók, kétszáz adagot pedig házhoz szállítanak a központ és az egyházak önkéntesei.

Az Emma utcában köszönettel fogadnak jó állapotú meleg ruhaneműt is – az ételosztások alkalmával ebből is vihet, aki szeretné. A felajánlott ruhákat csütörtökönként, 13 és 15 óra között adhatják le az adományozók. Az ételosztást március végéig tartják minden vasárnap 13 órától a szervezők.

Az egyházakkal közös ételosztás mellett karácsony környékén voltak más hasonló kezdeményezések is, szervezetek, vállalkozók, családok összefogásával. Még december 24-én is érkeztek felajánlások – háromszáz adag töltött káposzta és rengeteg sütemény –, amit kiszállítottak a különféle otthonokba, a hajléktalanszállóra, illetve családokhoz.

A vasárnapi ételosztások mellett az Érdi Hajléktalanellátó Központ a krízis idején több mint száz, nehéz helyzetben élő egyedülálló emberről gondoskodik (akiknek ugyan van fedél a fejük felett, de nagyon rossz körülmények közt élnek: nincs rendes fűtésük, kikapcsolták a villanyt, vizet). Rendszeresen szállítanak számukra pékárut, gyümölcsöt, zöldséget az egyik nagyáruház élelmiszermentő programjának köszönhetően, illetve konzervet, száraz árut is kapnak az Élelmiszerbanktól, de nagy szükség volna még tartós élelmiszerekre, takarókra, pokrócokra – tudtuk meg Stehlik Krisztiántól, a Hajléktalanellátó Központ vezetőjétől. A meleg ruháknak a hajléktalanszállón is nagy hasznát veszik: az intézmény jelenleg telt házzal üzemel, még úgy is, hogy a törvény adta lehetőséggel élve plusz ágyakat is beállítottak, de a túlélési ponton még vannak szabad férőhelyek. A nappali melegedőn is teljes a létszám, itt meleg ebédet is kapnak a rászorulók, de a százhalombattai szálón még tudják fogadni a hajléktalanokat. Érden a szakemberek tudomása szerint jelenleg egyetlen olyan ember van, aki nem hajlandó a szállón tölteni az éjszakát, a többi fedél nélkül élőt mind sikerült elhelyezni.

Továbbra is sokak segítik az érdi rászorulókat
 

 

Az Érdi Polgárőrség is segít a rászorulóknak: ahogy tavaly, úgy idén is fát osztanak a szükséget szenvedő családoknak – tudtuk meg Macsotay Tibor elnöktől. Január elején tizennégy helyszínre negyvenöt mázsa fát vittek ki, ami azt jelenti, hogy tíz-tizenkét napra megoldódik egy-egy ház fűtése. Nemcsak a szállításban segítenek, hanem ha kell, fel is darabolják a fát, és a tüzelőberendezéseket is átnézik a polgárőrök. Autóikban mindig van meleg pokróc, forró tea, hogy segíthessenek, ha fagyoskodó embert találnak.

Érden a polgárőrségnek több mint százötven tagja van, de sok lakos is segíti munkájukat.