Egy háztartás öt tyúkot igényelhetett a tavasz folyamán az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft.-től. A gazdáknak vállalniuk kell, hogy az ingyen kapott lábasjószágokat kapirgálósan tartják, egy évig nem vágják le, és konyhai hulladékkal is etetik. A tartás feltételeit az ÉTH ellenőrzi, de a lakók is rendszeresen visszajeleznek – méghozzá pozitívan. Akik az előző években igényeltek tyúkot, most is jelentkeztek, mert – mint tudósítónknak elmondták – a program számtalan előnnyel jár. Egyrészt kevesebb a konyhai hulladék, másrészt a tyúk megeszi a kerti fűnyesedéket, gyomot, harmadrészt mindig van otthon friss tojás.

„A 60-as évek óta tenyésztek tyúkokat, az ÉTH programjában pedig kezdetek óta részt veszek. A kenyérhulladéktól a káposztalevélig megesznek a tyúkok mindent, így télen-nyáron kevesebb maradék kerül a kukába. Egy telken élünk a lányomékkal, nekik is viszek öt tyúkot, és a régiek közül is maradt három” – mondta tudósítónknak János.

Az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. az elmúlt három évben körülbelül 4500 tyúkot osztott ki. Tavaly 1375 tyúk talált gazdára, idén 1900. Igény tehát van a tyúkra, ami azért is örvendetes, mert ezek a mostanáig ketrecben tartott szárnyasok új gazdáiknál a szabadban, hagyományos tartással, boldogan élhetnek – amit jó sok tojással hálálnak meg.

Tyúkkal a kevesebb hulladékért