Két nap alatt közel ezernégyszáz szárnyast osztanak ki a Tyúkokkal a környezetvédelemért elnevezésű akció keretében Érden az ÉTH Nonprofit Kft. munkatársai.

A 2015-ben indított program célja, hogy a háztartásokban keletkező biológiai hulladék ne a szemétlerakóban végezze, hanem hasznosuljon: egy-egy kapirgálósan tartott tyúk ugyanis évente akár 30 kiló konyhai és zöldhulladékot képes megenni. Egy átlagos családban körülbelül annyi biológiai hulladék keletkezik, amin tíz tyúkot is el lehet tartani.

A helyi hulladékkezelő cégnél egy-egy család évente öt-öt tyúkot igényelhet ingyen. A kereslet igen nagy: vannak, akik minden évben jelentkeznek az akcióra. Nekik vállalniuk kell, hogy egy éven keresztül gondoskodnak az állatok kerti, kapirgálós tartásáról, etetik, itatják őket. Hogy ez megtörténik-e, azt az ÉTH munkatársai ellenőrzik. Egy év után a szárnyasok eladhatók, levághatók – de sokan továbbra is tartják őket.

A visszajelzések nagyok jók, az akció népszerű, jó kezdeményezés – mondták el az általunk megkérdezett jelentkezők. Kitérve arra, hogy így a konyhai hulladék, ételmaradék nem kerül a kukába, naponta van friss tojás, és a tyúkok még a fű hosszára is „gondot viselnek”, nem beszélve a felcsipegetett bogarakról, pajorokról.

Az akció első napján, szerdán, mintegy 800 szárnyast osztottak szét az előzetesen regisztrált jelentkezők között a szolgáltató munkatársai, csütörtökön pedig további hatszáz tyúkot.