A Kós iskolában is hagyomány, hogy nyílt nap keretében ismerkedhetnek meg az intézményben folyó munkával, a tanárokkal és az odajáró diákokkal az érdeklődő nyolcadikosok és szüleik. Általános tájékoztatást kapnak az iskoláról, a felvételi eljárásról, és belekóstolhatnak a tanműhelyekben, valamint az osztálytermekben végzett munkába egy-egy óra, előadás, gyakorlati foglalkozás keretében.

A következő tanévben tizenegy szakközépiskolai szakmára (cukrász, szakács, pincér, eladó, festő-mázoló-tapétázó, karosszérialakatos, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, villanyszerelő, szerszámkészítő, gépi forgácsoló és hegesztő), és négy szakgimnáziumira  (autószerelő, kereskedő, irodai titkár, közszolgálati ügyintéző) jelentkezhetnek a diákok. A legnépszerűbb a közszolgálati ügyintéző, valamint a vendéglátóipari szakmák, melyekre három-négyszeres a túljelentkezés.

Újdonság, hogy az iskola több év kihagyás után ismét elindítja a hegesztő szakot, ami a hiányszakmák közé tartozik – csakúgy, mint a hegesztő, a központifűtés-szerelő, a gépi forgácsoló, a szerszámkészítő és a villanyszerelő. Akik ezekre a szakokra jelentkeznek, plusz 10-30 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kapnak havonta.

Hiányszakmákban is indít képzést a Kós szakképző
 

 

Sem a szakgimnáziumi, sem a szakközépiskolai szakokon nincs felvételi vizsga, csupán az általános iskolából hozott pontok számítanak. Ugyanakkor szükség van pályaalkalmassági vizsgára, amit – ahogy Dózsa Lajos igazgató tanácsolta – érdemes már a jelentkezés előtt elvégeztetni a háziorvos segítségével, hiszen ennek eredménye befolyásolhatja a pályaválasztást (például: nem színtévesztő diákból nem lehet villanyszerelő).

Az intézmény jövő szerdán délelőtt tartja Nyitott műhelyek rendezvényét, ahol a nyílt naphoz hasonlóan bepillantást nyerhetnek a diákok és szüleik az iskola tanműhelyeiben folyó munkába.