Egy KEHOP-pályázatnak köszönhetően 2,4 milliárd forintot fordíthat Érd a várost és térségét érintő komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére. Ebből az összegből nettó 697 millió forint értékben tizenhét hulladékgyűjtő, illetve -szállító jármű érkezett Érdre pár hónapja, és a projekt keretében huszonháromezer üveghulladék-gyűjtő kukát is vásárolnak. Az edények beszerzéséről szóló szerződést hétfőn írta alá T. Mészáros András polgármester és Gábor Zsuzsa, az AROSA Kft. ügyvezetője.

Mint T. Mészáros András utalt rá, a műanyag és a papírhulladék házhoz menő szelektív gyűjtését pár éve vezették be a városban – ezt megelőzően gyűjtőszigetek működtek Érden, ám ezek amolyan mini szeméttelepként funkcionáltak –, és most ezt a szolgáltatást az üvegvisszagyűjtéssel bővítik. A polgármester hangsúlyozta: a hulladék szelektív gyűjtése kötelező, és csak akkor lehet eredményt elérni, ha a lakosok átveszik és használják a szelektív edényeket. 

Pató Simon, az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. cégvezetője elmondta: minden háztartást értesítenek arról, hogy hol és mikor vehetik át az üveggyűjtő kukát. Ahol nehézséget jelent az edények elhozatala, az ÉTH vállalja a házhozszállítást.

A fekete fedeles gyűjtőedényeket felmatricázzák, úgy kerülnek majd a lakosokhoz. Bár méretük megegyezik a többi hulladékgyűjtő kukáéval, az edényeket fenéklappal látták el, így űrtartalmuk nem 120, hanem csak 60 liter (az intézkedés oka, hogy az üveg lényegesen nehezebb, mint a papír és a műanyag).

A begyűjtésre havi egy alkalommal (illetve a lakótelepen hetente) kerül majd sor, ugyanakkor, mint amikor a műanyag és papírhulladékot is elviszik.

Pató Simon elmondta azt is: ma már a begyűjtött hulladéknak csupán 55 százaléka kerül a lerakóba; a cél az, hogy 2030-ra minden hulladékot hasznosítsanak valamilyen módon.