Az új kormány gazdaságpolitikai céljai változatlanok

Az új kormány kiemelt feladata a családok erősítése és a biztonság megőrzése mellett a fenntartható fejlődés, a versenyképesség javítása. A polgári kormány gazdaságpolitikai céljai tehát változatlanok: a jövőben is erős és fenntartható gazdasági növekedésen, a pénzügyi stabilitáson, a teljes foglalkoztatáson, az államadósság csökkentésén, a közterhek mérséklésén és a bérek növelésén alapulnak – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén. Megerősítette, hogy Orbán Viktor kormányfő felkérte a munka folytatására, egyben a gazdasági kabinet vezetésére.

Magyarország az akkori kormányok hibás gazdaságpolitikája miatt a 2000-es évek közepére elveszítette a régióban korábban betöltött vezető szerepét, és a magas ütemű növekedés helyett leszakadt a versenytársaitól. A 2010-től elvégzett munka azonban lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország a következő időszakban újra a térség húzóereje legyen – jelentette ki a tárcavezető. Ehhez jó alapot teremt, hogy tavaly 4,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye, a 2010-es 80 százalék körüli szintről 72 százalékra mérséklődött a GDP-arányos államadósság, és mindhárom hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot – tette hozzá.

Az eredmények lehetővé teszik, hogy a következő években is tartósan négy százalék körüli ütemben, az uniós átlag felett növekedjen a magyar gazdaság, 60 százalékra mérséklődjön az államadósság, és a régiós versenytársakénál alacsonyabb szintre csökkenjenek a bérekre rakódó közterhek. Hozzátette, a gazdaságpolitika jó irányát a választások is megerősítették.

Változatlanok a kormány gazdaságpolitikai céljai
Fotó: MTI archívum

 

Szükséges a szakképzés átalakítása

A foglalkoztatási eredményekről szólva Varga Mihály kiemelte: a 2010-es 3,7 millióról közel 4,5 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, ezzel együtt 12 százalékról 3,8 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya. A még meglévő munkaerőpiaci tartalékok, így a közfoglalkoztatottak, a külföldön dolgozók – akik közül egyre többen térnek haza az emelkedő béreknek köszönhetően –, a nők és az idősek egy részének bevonásával elérhető a kormány 2010-ben kitűzött, egymillió új munkahely létrehozására tett ígérete – jegyezte meg a tárcavezető.

Varga Mihály rámutatott: a szakképzés átalakítása eredményes és szükséges a gazdaság számára, ezzel együtt erősíteni kell a vállalatok szakképzésben betöltött szerepét, lehetőséget adva egyebek mellett az oktatási intézmények és a szakképzettek kiválasztására.