„Legyen úgy, mint régen vót...” jelmondattal december 8-án ismét megrendezi a magyarok érdi vásárát az Éltető Értékeink Egyesület Érd főterén és a Pelikán sétányon. A hazai, kézműves termékeket kínáló árusoknál mindenki beszerezheti a karácsonyi ajándékot, anélkül, hogy a fővárosig vagy akár Bécsig kellene utaznia a vásárfiáért.

Az ünnep előtti készülődés nem csupán a bevásárlásról, hanem a lélek felkészítéséről is szól. Az Érd-Újvárosi Jézus Szíve Templomban adventi komolyzenei koncertsorozat indult: december 9-én, a vasárnap 18 órai mise után a  Lendvai Károly Férfikórus (Törökbálint), 16-án a Rosenbrücke Német Hagyományőrző Énekkar lép fel, 23-án pedig a szentmisén énekel a templomi énekkar.

A Thököly utcai evangélikus templomban az Érdi Kamarazenekar hagyományos adventi hangversenyére kerül sor december 16-án 16 órától, a Kálvin téri református templomban pedig december 17-én 17 órától Mészáros János Elek lép fel jótékonysági céllal.

A komolyzenei programok mellett gyermekkoncertek is szórakoztatják a családokat: december 16-án a Szepes Gyula Művelődési Központban a Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda betlehemesét láthatják az érdeklődők 16 órától, majd Rosta Géza gyermekkoncertjét fél öttől. Fél hatkor a Batyu Színház Holle anyó történetét eleveníti fel a színpadon. A délután folyamán a gyerekeket kézműves foglalkozással is várják a szervezők, lesz mézeskalács-díszítés és arcfestés is. A program végén kerül sor a harmadik adventi gyertya meggyújtására a város adventi koszorúján a főtéren.

Vásártól, a gyerekprogramokon és jótékonykodáson át, a halászlékóstolóig
 

 

A könyvtár is készül ingyenes adventi programokkal: 11-én a gyermekkönyvtárban délután 3-tól 6 órakor mese és kézműves foglalkozás kezdődik, a zenei könyvtárban pedig december 12-én 10 és 11 óra között karácsonyi dísz készítő foglalkozást tartanak. Ez utóbbira a zk@csukalib.hu címen lehet bejelentkezni, míg ugyanezen a napon a felnőttkönyvtárban Für Anikó verses adventi előadóestjét láthatják az érdeklődők 17 órától. A programok mindegyike ingyenes.

Idén sem maradhat el a hagyományos adventi ófalusi séta és közös imádkozás a Szent Mihály templomban, mely ezúttal december 15-én zajlik le.

Az adventi rendezvények egyik kiemelkedő programja lesz a Horgászegyesület vendéglátása: december 21-én 350 adag halászlét főznek az érdieknek önkormányzati támogatással. Az érdi borászok és helyi vállalkozók összefogásával a halászlé mellé bejgli, forralt bor, tea, kenyér is jár majd, közben pedig élőben zenél Szigeti Eszter és Varga Zoltán, valamint a Tranzit zenekar. A helyszín a Szepes Gyula Művelődési Központ előtti tér lesz 13 órától.