Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője az ünnepélyes átadáson a prevenció fontosságáról beszélt, és utalt az egészségügyben végzett országos fejlesztésekre, hangsúlyozva: a 2018-ra benyújtott költségvetés már 546 milliárd forinttal többet tartalmaz az egészségügy vonatkozásában, mint a 2010-es.

Az új tüdőszűrőgép beüzemelése 110 ezer embert érint, hiszen nemcsak Érd, hanem a környező települések pácienseit is itt látják el. Mint Kőszegi Gábor, az érdi szakorvosi rendelő főigazgató főorvosa megjegyezte, a hagyományos felvételek gyakran nem sikerültek, meg kellett ismételni őket, ijedtséget és kellemetlenséget okozva ezzel a betegeknek – ez az új eljárással már nem fordulhat elő, hiszen a képminőség azonnal látható.

Az új gép is röntgensugarat bocsát ki, ám a kép nem filmre kerül, hanem egy sugárérzékeny képernyőre, ami átalakítja a röntgensugár-pontokat digitális jellé, és az adatok számítógépen láthatók. A pácienseket jóval kisebb sugárterhelés éri az új eljárással: a réginek mintegy nyolcada-tizede – tudtuk meg Kőszegi Gábortól, aki kérdésünkre elmondta azt is: az új gép kezelése is egyszerűbb, hiszen nem kell előhívni, tárolni és archiválni a filmeket.

A tüdőszűrő-vizsgálatokat Érden már csak ezzel a géppel végzik.

27 milliós új röntgengépet kapott a tüdőgondozó
 

 

A tüdőszűrő nemcsak új gépet kapott, hanem egy-két éven belül költözik is. Mint T. Mészáros András polgármester az ünnepélyes átadáson elmondta: a szakorvosi rendelő Alsó utcai szárnya ugyanúgy megújul majd (a Modern Városok Program keretében), mint ahogy a Felső utcai az elmúlt években. A munkálatok 1,6 milliárd forintba kerülnek majd, és ha befejeződnek, a tüdőszűrő átköltözik a szakrendelőbe.

„A munkálatok fedezete már a kasszánkban van, így egy-másfél éven belül megvalósulhat a szakrendelő teljes felújítása” – tette hozzá.