A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 36 ezerrel 183 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal 4,0 százalékra csökkent az augusztus–októberi három hónapos időszakban.

A harmadik negyedévnek megfelelő előző három hónapos időszakhoz mérve is 5 ezerrel 0,1 százalékponttal csökkent a munkanélküliség – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Csökkenő munkanélküliség

A 15–74 éves férfiak körében 27 ezerrel 87 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, munkanélküliségi rátájuk pedig 1,1 százalékponttal 3,5 százalékosra mérséklődött.

A női munkanélküliek száma 8 ezerrel 96 ezerre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,4 százalékponttal 4,6 százalékosra mérséklődött.

A munkanélküliség átlagos időtartama 16,1 hónap volt; a munkanélküliek 42,1 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt.  A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 6,3 százalékkal, 260 ezerre csökkent.

Cseresnyés: A munkahelyvédelmi akció eredménye

Már 64 hónapja, azaz több mint öt éve nő a foglalkoztatottak száma Magyarországon – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1-en, szerdán. Az államtitkár a KSH legfrissebb adatait kommentálva elmondta: a kedvező eredmények mögött számtalan foglalkoztatást segítő kormányzati intézkedés volt.

Az egyik legjelentősebb programnak a munkahelyvédelmi akciót nevezte, a program jelenleg több mint 900 ezer ember foglalkoztatását segíti elő, azzal, hogy jó néhány száz milliárd forint adókedvezményt hagyott a munkaadóknál, amit fejlesztésekre, vagy béremelésekre fordíthattak. Az NGM szeretné, ha 70 százalék fölé nőne a foglalkoztatottság, van még tartalék a munkaerőpiacon – tette hozzá az államtitkár.

VIDEÓ ITT!