Egész napos rendezvénnyel várták a gyerekeket az érdi közintézmények vasárnap a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében. A művelődési központ által szervezett programokhoz – koncertek, mese- és bábelőadások – a helyi egyesületek is csatlakoztak: a Kézműves Klub asztalainál fonhattak, szőhettek, batikolhattak a gyerekek, az Éltető Értékeink Egyesület népi játékokkal, kosaras körhintával várta a kicsiket. A Fidelitas, a Horvát Önkormányzat, és az Összefogás egyesület a Vigadó étterem segítségével ezer palacsintát készített és osztott szét a gyerekek között. Volt rajzverseny, lufihajtogatás, pónilovaglás, és számtalan légvár – mindez természetesen ingyen –, a babáknak játszószőnyeg, a nagyobbaknak arcfestés, és a múzeumkert előtti Pelikán sétányon pedig kézműves vásár és lacikonyha.

Kitelepült a gyereknapra a Csuka Zoltán Városi Könyvtár is: könyvcsereberével, játékkal, ajándékokkal várták a gyerekeket, a rendőrség sátrában pedig a bűnmegelőzésről és többek közt az internet veszélyeiről beszélgettek velük a kapitányság munkatársai. A bátrakat kosaras tűzoltóautó vitte fel a magasba, de természetesen beülhettek a rendőrautóba, és felülhettek a rendőrmotorra is.

A Magyar Földrajzi Múzeumot ezen a napon ingyen látogathatták a családok, ráadásul az érdeklődők részt vehettek a Világ gyermekei elnevezésű fotókiállítás megnyitóján is. Öt földrész húsz országában készített, gyerekeket ábrázoló képeket állított ki az intézmény, és a kiállításon több érzékeny témát is érintettek. Ilyen volt például, hogy jut-e elegendő élelem és ivóvíz a gyerekeknek a világ minden pontján, létezik-e gyermekmunka, illetve, hogy mi okozza az elvándorlást. A kiállítás június 12-ig látható a múzeumban, ezt követően vándorkiállításként működik majd; nyáron Kecskemétre viszik a képeket, de szeptembertől bármelyik környékbeli iskolába szívesen kitelepülnek – mondta a Helyi Híradóknak a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatóhelyettese, és a kiállítás kurátora, Mácsai Anetta.

Az érdi gyermeknap idén kiemelkedően sikeres volt: mint a Szepes Gyula Művelődési Központ igazgatójától, Wolf Katalintól megtudtuk, a reggel tíztől délután hatig tartó programokra mintegy háromezren látogattak el.

Á. K./Helyi Híradók