Érd idén is megrendezi napközi nyári táborát a helyi gyerekeknek, a város legmagasabb pontján, a Favágó utcában, a kiváló levegőjű, fenyőfákkal teli, hatalmas területen. Az önkormányzati tábor ezúttal is nyolc héten keresztül, hétköznaponként reggel nyolc és délután négy óra között várja az érdi gyerekeket: az első turnus június 26-án indul, az utolsó augusztus 18-án zárul.

A tábort minden évben más és más érdi iskola tanárai vezetik, ők szervezik a programokat is. Idén a Bolyai iskola pedagógusai gondoskodnak a gyerekek mulattatásáról: ez a nyolc hét a színek jegyében zajlik majd, vetélkedőkkel, sport- és kulturális programokkal, kézműves foglalkozásokkal és kirándulásokkal.
Jelentkezni – akár több turnusra is – az érdi Intézményi Gondnokságnál lehet, személyesen vagy e-mailben, a jelentkezési lap kitöltésével. A tábor ingyenes, csupán a háromszori étkezés térítési díját kell kifizetni, még a jelentkezéskor. Ez egy hétre 8000 forint (szociális rászorultság esetén 4661 forint, nem érdi lakosok részére pedig 15 ezer forint) személyenként.

A gyerekeket idén is ingyenes buszjárat szállítja a táborba, illetve haza; a járatok a város több pontján is megállnak.

Vannak olyan gyerekek, akik még a városi táborba sem jutnak el, vagy ha el is töltenek ott egy-egy hetet, a szünidő nagyobb részében nincs elfoglaltságuk. Nekik szól a Parkoló program, amit kilencedik alkalommal rendez meg az Érdi Szociális Gondozó Központ.  A gyerekeket hétfőtől csütörtökig minden délelőtt változatos programokkal várják: hétfőnként az Enikő u. 2. szám alatti ifiklubban kézműveskedhetnek, sportolhatnak és játszhatnak, kedden a Parkvárosi Közösségi Házban. Szerdánként kirándulnak a környéken (Martonvásárra, Tabajdra, Tordasra), csütörtökönként pedig közösségi programokon vehetnek részt a Parkvárosi Közösségi Házban, illetve Érd nevezetességeit fedezhetik fel Kiss Sándor szociálpedagógussal (aki évek óta vezet helyi kirándulásokat Érden).

A szervezők gondoltak a rossz időre, vagy a nagy hőségre is: ilyen napokon fedett helyszínre terveznek programot, például mozilátogatást.

A Szociális Gondozó Központ Parkoló programja mindenki számára ingyenes. Nem kötelező részt venni minden alkalmon, nincs jelentkezés, regisztráció, csupán szülői nyilatkozat szükséges. A rendezvényekre iskolásokat várnak, de szülői kísérettel óvodások is jöhetnek. A parkolósoknak tízórait, frissítőket is biztosítanak, szintén ingyen – a programot ugyanis az önkormányzat teljes egészében finanszírozza.

Igen kedvezményes tábori lehetőséget kínál Érden az Egyszülős Központ is: június 19-én indulnak a hetente változó tematikájú napközis táborok az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, amelyekben heti 3000 forintért biztosítanak részvételi lehetőséget az egyszülős családban élő, 3-12 éves gyerekeknek. A turnusok reggel 7.30-tól 16.30-ig tartanak; ez idő alatt napi négyszeri étkezést biztosítanak a szervezők.