Hétfőn délelőtt az ELMÜ Hálózati Kft. munkatársai megjelentek az érdi gimnáziumban, kihelyeztek egy „kikapcsolás” feliratú táblát, és pár perc múlva kikapcsolták a villamos áramot – értesült a Helyi Híradók. Az intézményben épp emelt szintű érettségi vizsgák zajlottak, és bár erre nem volt hatással a kikapcsolás, az épületben működő melegkonyha miatt annál nagyobb szükség volt az áramra.
Az Érdi Tankerületi Központ tájékoztatása szerint nem elmaradásuk van a villanyszámla tekintetében, hanem háromszázezer forintos túlfizetésük. Az Érdi Tankerület átalakult, megváltozott a címük, adószámuk; ezt a szolgáltatónak is jelezték. Jogutódként a régi számlákat is kifizették, innen ered a túlfizetés.

Az ELMÜ kommunikációs igazgatósága később egy elektronikus levélben elismerte: hiba történt, „a korábban fennálló tartozást időközben kiegyenlítették, de ez adminisztrációs hiba miatt késve jelent meg az informatikai rendszerben”, és hozzátették: a visszakapcsolás egy órán belül megtörtént.

Sárközi Márta tankerületi igazgató úgy nyilatkozott: az áramszolgáltató lépései hitelrontásnak minősülnek, és azon gondolkodnak, hogy feljelentik az ELMÜ-t, illetve az ELMÜ Hálózati Kft.-t.

T. Mészáros András polgármester szintén felháborodott az eseten, és közölte: még ha tartozása is lenne az érdi gimnáziumnak, nem pedig túlfizetése, érettségi kellős közepén kikapcsolni az áramot hatalmas felelőtlenség. Mint mondta, az ügynek – amiről be fog számolni Aradszki András energiaügyért felelős államtitkárnak, a térség országgyűlési képviselőjének – személyi konzekvenciái kell, hogy legyenek.