A közleményben azt írták, a magyar kormány támogatásával létrejött program keretén belül az általános iskolai felső tagozatos és a középiskolás tanulók 14 erdei, vízi és kerékpáros útvonalon fedezhetik fel az ország legszebb erdőit, mezőit, folyóit és hegységeit.
    
A kerékpáros és vízi vándortáborokban biztosítják a gyerekeknek a megfelelő bicikliket, hajókat és a túrázáshoz szükséges további felszereléseket is.
    
Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a program elsődleges céljának azt tekinti, hogy a fiatalok a virtuális valóság helyett igazi kalandokat éljenek át. Így 20-30 év múlva felnőttként is túrázva, biciklizve, kenuzva adhatják tovább gyermekeiknek a természet, a hazai tájak szeretetét - fűzte hozzá az NFM.
    
A tárca úgy fogalmazott, a táborok többet adnak egyszerű túrázásoknál, élményorientáltan egészítik ki az iskolai földrajz, történelem és biológia órákon megtanultakat a hazai épített örökség, a természeti kincsek és a múzeumok világának bemutatásával.
    
Hangsúlyozták, a szervezők - az Országos Erdészeti Egyesület, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség - mindent megtesznek azért, hogy a táborozóknak igazi élményben legyen részük.
    
A program első éve az útvonalak bejárásával, a táborhelyek kiépítésével telt. A nyári táborok vezetői a felkészítő képzésre jelentkező 1400 pedagógus közül kerülnek ki. A maximális létszámmal zajló képzést elvégző tanárok a táboroztatásért külön díjazásban részesülnek - ismertették.
   
A 320 vándortáborra május 31-ig vagy a turnusok beteltéig a vandortabor.hu honlapon lehet jelentkezni. A diákok és tanáraik kedvezményes áron, 21 ezer forintért teljes körű ellátásban részesülnek - tették hozzá.