A felsőoktatási műszaki képzésekre a tavalyi adatokhoz képest hat százalékkal többen, közel húszezren jelentkeztek idén. A 19910 összes jelentkező közül több mint 15 ezren első helyen választották ezt a szakirányt. Egyes intézményekben még markánsabb növekedés mutatható ki, a Debreceni Egyetem Műszaki Karára 2018-hoz képest az első helyes jelentkezők száma közel duplájára nőtt. Kétszámjegyű a bővülés a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karát és a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karát választók számában is – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Közölték, tavalyhoz képest közel nyolc százalékkal több, 13285 diák jelentkezett informatikai képzésekre, az első helyen jelentkezők száma tízezer fölé emelkedett. Az idei évben a felsőoktatásba felvételizni kívánó 112 ezer fő mintegy harminc százaléka a műszaki és informatikai képzések mellett döntött. E szakok keresettsége az összes jelentkező számának 4 százalékos emelkedését jelentősen meghaladó arányban nőtt.

Versenyképes hazai vállalkozások

Az ITM határozott célja, hogy a hazai munkaerő-piaci igényekhez igazodva egyre több fiatal kezdje meg tanulmányait és szerezzen diplomát a matematikai, természettudományos, műszaki vagy informatikai felsőoktatási képzésekben. A magyar gazdaság növekedésével, a hazai vállalkozások versenyképességének fokozása érdekében egyre nagyobb szükség van jól képzett mérnökökre. A kormány már a középiskolai oktatásban is arra törekszik, hogy a szakképzést a mérnökképzés előszobájává fejlesztve támogassa a fiatalok ilyen irányú pályaválasztását. 

A mintegy húszezer betöltetlen álláshelyet kínáló infokommunikációs terület szinte határtalan lehetőségeket nyújt a versenyképes és naprakész tudással rendelkező diplomások számára. A kormány a Programozd a jövőd! projekt keretében igyekszik felhívni a fiatalok figyelmét az infokommunikációs területben rejlő lehetőségekre, és ösztönzi őket a szakirányú felsőoktatási, diplomát adó képzések megkezdésére.

 Pályaorientációs rendezvények

Az ITM támogatásával megvalósuló pályaorientációs rendezvényeken a diákok élményalapon ismerkedhetnek meg a különböző műszaki területekkel is. Versenyezhetnek és kipróbálhatják képességeiket olyan eseményeken, mit a Szakma Sztár fesztivál, vagy a fiatalabb korosztályt célzó Szakmák Éjszakája programsorozat, amit idén először az innovációs tárca koordinált.