A korábbi, helyi Batthyány- és az országos Modern Városok Programja után új fejlesztési program indul Érden Batthyány 2028 néven. A program elindítását még múlt szerdán jelentette be az önkormányzat, az eltelt egy hét alatt pedig a városvezetők és a hivatal szakértői összeállították azokat a lehetséges és szükséges fejlesztéseket, amelyek Érdet fejlett és jól prosperáló várossá tehetik 2028-ra. Eszerint a programnak négy pillére van. 

Egyik a helyi gazdaság fejlesztése – ide tartozik többek közt egy szabadidőközpont, vállalkozói park, valamint Duna-parti gyógycentrum létrehozása. Másik pillér a városi intézmények fejlesztése, azaz új óvodák, bölcsődék, egy időseket ellátó intézmény, valamint két új közösségi ház, vásárcsarnok építése, és a tervek közt szerepel felsőoktatási kihelyezett karok létrehozása is. Harmadik pillér a város infrastruktúrájának fejlesztése, ide tartozik 250 kilométer új lakóút megépítése. A negyedik pillér pedig a nemzeti vagyok hasznosítása – ennek keretében önkormányzati bérlakásprogram is indulna.

T. Mészáros András polgármester szerdán bejelentette: a Batthyány 2028 programmal kapcsolatban konzultációra hívják az érdieket, és hamarosan megjelentet a városvezetés egy kérdőívet, amit online, illetve postai úton küldhetnek vissza a lakosok. A konzultációt azért szervezi az önkormányzat, hogy a lakosság reális igényei mindenképp megjelenjenek a programban.

A polgármester hozzátette azt is: ahhoz, hogy ez a program sikeres legyen, nem várhatja a város mindenben a kormány támogatását, nagyon fontos, hogy minél több saját bevételre tegyen szert a város, ugyanis jelenleg az érdi adóbevételek nagyban elmaradnak a többi megyei jogú városétól. Míg Érdnek évi 1,8 milliárd forint körüli iparűzésiadó-bevétele van, más városoknak akár 9-15 milliárd.

T. Mészáros András kitért arra is, hogy a fentiek miatt nagyon fontos az érdi ipari park létrehozatala. Negyven hektárnyi terület már megvan erre a célra – ezt az állam vásárolta meg a Modern Városok Program keretében –, és folyik az ingatlan előkészítése, de szükség van további területekre is.