Elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Érdi járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Bár a városban több órája esik a hó, a közlekedésben nincs fennakadás: mint az Érdi Közterület-Fenntartó Intézmény (ÉKFI) vezetője, Mészáros Mihály érdeklődésünkre elmondta, az utakat folyamatosan sózzák, és ha szükséges, a gépek éjszaka is dolgoznak. Lefagyásokkal kapcsolatban kevés jelzés érkezik az ÉKFI ügyeletéhez – legfeljebb egy-egy meredek utcában kérnek külön síkosságmentesítést az ott lakók, amit a közterület-fenntartók megoldanak.
 

„Pénteken plusz sómennyiséget is rendeltünk, így van mivel szórni az utakat” – tette hozzá az intézményvezető, aki azzal zárta: az előrejelzések szerint jövő keddig is kitarthat a hideg.

Érden hat főútvonalon hat sószóró teherautó közlekedik, és ha szükséges, hat-hét kisteherautó is besegít a mellékutcák takarításába. A sószórást ezekről kézi erővel végzik. A homokot és a sót egyébként kalcium-klorid oldattal keverik a szakemberek, ami nemcsak környezetkímélő, de a lehulló csapadék fagyáspontját is csökkenti. Ahol szükséges, mint a meredekebb utcákban, ott a téli szezon elején homokszóró ládákat helyeztetett ki az önkormányzat, amit folyamatosan feltöltenek.

A takarítás elsőként a buszközlekedésben érintett szilárd burkolatú utakkal kezdődött, ezután következtek a főutak és a gyűjtőutak. A burkolatlan utakat, amennyiben erre szükség van, a hó eltolásával teszi járhatóvá a közterület-fenntartó, mely március 15-ig tart téli ügyeletet.

Nincs fennakadás a mostoha idő miatt Érden
 

 

Nemcsak a hó, a hófúvás, hanem az extrém hideg idő is sok embernek okozhat problémát: főleg időseknek, egyedülállóknak. Érden kevésbé jellemző az utcai hajléktalanság, az azonban előfordul, hogy fűtetlen épületekben, rossz körülmények közt élnek helyiek. Mint Stehlik Krisztiántól, a Hajléktalanellátó egységvezetőjétől megtudtuk, már hetekkel ezelőtt kialakították a Hajléktalanellátó nappali melegedőjében az úgynevezett túlélési pontot, ahol azok is szállást kaphatnak, akiknek nem jut hely a huszonhárom férőhelyes éjjeli menedékhelyen, illetve az átmeneti szállón, ahol tíz női és tizenkét férfi férőhely van.

Ellátottjaik nagy része már korábban bekerült az éjjeli menedékhelyre vagy az átmeneti szállásra – jelenleg ezek az egységek telt házzal üzemelnek. Az a pár ember, aki pedig még kint volt, már egy hónapja bent tölti az éjszakákat a túlélési ponton. Itt mindenkit ellátnak, nemcsak szállással, hanem meleg teával, harapnivalóval is.

A szállón örömmel fogadják a lakossági felajánlásokat: meleg takarókat, férfi kabátokat, nadrágokat, cipőket, tartós élelmiszert.

24 órában hívató érdi krízistelefonszámok:

Szociális Gondozó Központ:
Intézményvezető: 20/231-6273
Utcai szoc. munkás: 20/376-5363
Krízis koordinátorok: 20/576-9021; 20/949-5477
Gyermekjóléti Szolgálat: 20/231-8561
Mentő: 30/466-0074
Polgárőrség: 30/621-2596
Hajléktalanszálló: 20/336-8773
Érdi Vöröskereszt: 70/933-8306