A Passauer Neue Presse című lap által Európa-szkepszis – Miért van szükségünk Európára címmel rendezett pódiumbeszélgetésen Orbán Viktor hangsúlyozta: ha ez így van, neki az a dolga, hogy a magyarok akaratának érvényt szerezzen, ez a demokrácia lényege.

A jövőben várhatóan több tízmillió ember hagyhatja el a szülőföldjét, kérdés, hogyan tekintünk e folyamatra: „megadjuk-e magunkat neki, vagy meg akarjuk fékezni” – magyarázta. Közölte: erre a kérdésre mindenki egyforma választ ad, kivéve Európa, mert miközben az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, Oroszország, a Perzsa-öböl gazdag országai szigorúan védik határaikat, Európa „kinyitja a határait”. Minden európai országnak joga van eldönteni, milyen választ ad erre a kihívásra, a magyarok azt mondják, megvédik a határaikat – jelentette ki Orbán Viktor.

Trójai faló

Sosem fogadunk el semmilyen jogi szabályozást, amely el akarja venni azt a jogot a magyar szuverenitásból, hogy eldöntsük, ki tartózkodhat az országban – jelentette ki. A kormányfő közölte: az EU asztalán van a menekültügy reform, az a javaslat, hogy legyen egy állandó, kötelező, felső korlát nélküli szétosztási rendszer. Magyarország korábban azért nem fogadta el 1200 migráns befogadását, mert tudta, hogy ez a „trójai faló”, és ha egyszer megengedjük, hogy más mondja meg, ki tartózkodhat Magyarországon, később nem tudjuk visszavenni ezt a jogot – mondta.

Azt kell megvédenünk, amit már elértünk

Európában nem új nagy terveket kell kovácsolni, hanem meg kell védenünk azt, amit már elértünk – mondta Orbán Viktor. A kormányfő a megvédendő eredmények között említette Helmut Kohl egykori német kancellár „nagy álmát”, a schengeni rendszert és a szabad munkaerőáramlást.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak fontos Európa sikere, mert mi magyarok évszázadokon át védtük Európa keleti határait, „sok véráldozatot hoztunk” a kontinensért. Másrészt annak idején tudtuk, hogy ha a kommunisták hatalmát meg akarjuk dönteni és a szovjeteket ki akarjuk küldeni, ezt csak akkor lehet, ha e mögött egységes európai akarat van, vagyis a magyar szabadság és függetlenség, valamint Európa újraegyesítése „ugyanaz a történet” – magyarázta.

Orbán Viktor: Nem lehet befogadni új népcsoportokat egy országba, ha az ott élők ezt nem akarják

Egyes civilek segédkeztek a törvénytelen határátlépésben

A kormányfő szerint míg Magyarország igyekezett megvédeni a határát, egyes civil szervezetek a törvénytelen határátlépésben segédkeztek. Egy Soros György tevékenységét firtató kérdésre Orbán Viktor azt mondta: hatalmas nemzetközi civil hálózat kapcsolódik a nevéhez, és „miközben mi a határ megvédéséért küzdöttünk”, ezek a szervezetek megtámadták a katonákat, segítették az illegálisan belépő migránsokat, segédkeztek a törvénytelen határátlépésekben, és mindez nem fogadható el.

A visegrádi csoport nagy európai erőforrás

A visegrádi csoport (V4) nagy európai erőforrás, amely nem gondot okoz az Európai Uniónak, hanem hozzájárul a sikeréhez – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy fogalmazott, „a visegrádiak köszönik, jól vannak”, mert sikeres országok kapaszkodtak össze Közép-Európában. Ha időben felvették volna az unióba ezeket az országokat – a kilencvenes évek végén és nem 2004-ben –, a gazdasági válság sem így történt volna – vélekedett.