Havi tízezer forinttal támogatja Érd a helyi önkormányzati óvodákban dolgozó, Pedagógus II. fokozatba lépett óvónőket, míg a mesterpedagógusokat havi harmincezerrel – jelentette be kedden délután az érdi Óvodai Szakmai Napokon Bács István alpolgármester, aki elmondta azt is: fenti javaslatot a közgyűlés következő ülésén terjesztik elő, és ha a testület megszavazza, a plusz jövedelmet január elsejéig visszamenő hatállyal megkapják majd az óvodapedagógusok. Az intézkedéssel részben az óvónőket szeretnék ösztönözni a magasabb minősítés megszerzésére, másrészt így kívánják elősegíteni, hogy minél többen maradjanak meg az óvodapedagógusi hivatásnál.

Érdnek jelenleg tizenkét önkormányzati óvodája van; ezek két óvodai tömbbe osztva működnek. Kuriózum, hogy az ovik minden évben olyan szakmai napokat tartanak, amelyeken nemcsak a többi óvónőt, hanem az érdeklődőket, szülőket, tanárokat is szívesen látják. Idén a XX. Óvodai Szakmai Napok március 6-ától 29-éig tartanak, mely során az érdi óvodák mindegyike készül valamilyen előadással, bemutatóval, foglalkozással. Ezeket meghívott szakemberek, vagy az óvoda munkatársai tartják, megosztva így egymással a jó gyakorlatokat.

Az idei rendezvénysorozat középpontjában a mozgás, illetve a mozgásfejlődés áll. A következő napok programja: Mozgásfejlesztés népi játékokkal (csütörtök, 9.00, Szivárvány Óvoda); AFGÉS módszer (péntek, 9.00, Kincses Óvoda), zenés interaktív foglalkozás az Áldás együttessel (jövő hétfő, 10.00, Tállya Tagóvoda), Mozgáskotta (kedd, 9.00, Tusculanum Tagóvoda), Érezd jól magad a bőrödben! (szerda, 10.00, Ófalusi Tagóvoda). A 19-ei hét programja: mozgás az óvodában,  (Kutyavári Tagóvoda), játékok a vízzel (Meseház Tagóvoda), a pszichikus funkciók fejlesztése (Harkály Tagóvoda), kutyaterápia (Tusculanum Tagóvoda), játékban hasznosítható IKT eszközök (Kisfenyves Tagóvoda), 26.-a, hétfő: Hogyan használjuk a természetet? (Meseház Tagóvoda).

Az Óvodai Szakmai Napok idén háromnapos, akkreditált szakmai továbbképzéssel zárulnak, az önkormányzat támogatásával – a képzés ingyenes. Aki kíváncsi valamelyik előadásra, bemutatóra, az adott óvodában érdeklődhet a részletekről.