A Szociális Gondozó Központ harmadik alkalommal rendezett kultúra napi ünnepséget gyerekeknek, azzal a céllal, hogy a diákokat rávezessék: a művészetek révén kiemelkedhetnek, megvalósíthatják önmagukat, álmaikat. Ezért olyan gyerekek is felléptek a programban, akiknek erre az iskolában kevés a lehetőségük; ők egymás után szavalták el a Himnusz nyolc versszakát.

Egy diák furulyázott, három nagylány népdalokat énekelt, egy kisfiú pedig a cigány himnuszt mondta el a jórészt gyerekekből álló közönség előtt, de bemutatkoztak felnőttek is. Eljött Szeghy Karolina Érden élő meseíró, akinek nemrég jelent meg az első meséskönyve. Az írónőt elkísérte Szabó Szilárd grafikus, a Lucskos Csumpi kalandjai című könyv illusztrátora.

Karolina a gyerekeknek most nem Csumpiról, a gonosz erdei manóról mesélt, hanem a mesék iránti szeretetéről, illetve a szomszédjuk fiáról, aki nem volt más, mint Csukás István.

„Kevesen tudják, hogy Érden éltek a szülei. Pista bácsi fiatal korában is nagyon szerette a gyerekeket, alig vártuk, hogy eljöjjön látogatóba, és átmehessünk hozzájuk. Szívesen látott minket, mesélt, és aláírta a könyveinket. Hogy ennyire magával ragadott a mese világa, az ezeknek a találkozásoknak is köszönhető” – mondta Karolina.

A rendezvény vendége volt Marosvölgyi Marianna is, aki híres személyiségek, művészek, köztük több érdi, általa rajzolt portréit hozta el a régi Parkvárosi Közösségi Házba. Marianna arról beszélt a gyerekeknek, hogy a portrék elkészítéséhez nem elég a kézügyesség: szükség van koncentrációra és belső békére is. A gyerekek nemcsak az alkotás folyamatáról, hanem az ábrázolt írókról, költőkről, művészekről is megtudhattak több érdekes dolgot – például azt, miért járt Érden Jókai Mór, és mikor látogatott a városba Teréz Anya.

A gyerekeknek szóló rendezvény mellett több érdi program keretében emlékeztek érdiek a kultúra napjára. A sorozat szerdán zárul, Molnár Krisztina Rita és Sinha Róbert előadóestjével, aminek a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban ad majd otthont.