Ligeterdőt alakít ki az önkormányzat az érdligeti záportározó környékén: a fák telepítése már elkezdődött. A mélyen fekvő, valaha mocsaras, vizes területre, amit részben kaszálóként, rétként használtak az éridek, az egykor őshonos vegetáció jellegzetes vezérfajait szeretnék telepíteni. Ez lesz Érd közparkja, városligete: mintegy 11 ezer fát ültettek, ültetnek el a szakemberek. Az uralkodó fafajta a kocsányos tölgy lesz, de kőrist, pannon kőrist, valamint cserjefajtákat is telepítenek, illetve három-négyszáz fenyőfélét. Összességében 600 féle növényfaj kap itt helyet.

A parknak lesz díszkertje, napozószigete, platánligete, sőt, egy olyan indián szigetete is, ahol egzotikus növények, mocsári ciprusok nőnek majd.

Új városliget épül Érden
 

 

Szerda délután három kínai mamutfenyőt ültetett el a tó partján T. Mészáros András polgármester, illetve Bács István és Simó Károly alpolgármesterek. Ilyen fajta fa Érden eddig nem volt, és bár ezek a példányok még csak öt-hat évesek, így is különleges látványt nyújtanak kúp alakú koronájukkal, átellenesen elágazó ágaikkal.  

A felszíni vizek összegyűjtését szolgáló záportározó kiépítése 2017 nyarán kezdődött, a Modern Városok Program keretében. Bár a 6 hektár vízfelületű, átlagosan 1,8 méter mély tó vízgazdálkodási céllal épült, turisztikai célokra is hasznosítják majd: a csónakázáson kívül egyes területeken búvárkodhatnak is a látogatók az elképzelések szerint. A tó menti, most kialakítandó ligetes terület is a pihenést, sportolást szolgálja majd.